Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του ΔΠΔ

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 14:13
A- A A+

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και είναι πεπεισμένος ότι θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες της γενοκτονίας, δήλωσαν σήμερα συνεργάτες και συγγενείς του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

Ο δικηγόρος του Κάρατζιτς στη Σερβία, Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς, δήλωσε πως ο πελάτης του βρίσκεται σε καλή ψυχική και φυσική κατάσταση. Όπως είπε, δεν μιλάει στους ανακριτές του, αλλά «υπερασπίζεται τον εαυτό του με τη σιωπή».

«Θα έχει μια νομική ομάδα στη Σερβία, αλλά θα υπερασπιστεί ο ίδιος, χωρίς δικηγόρο, τον εαυτό του στη διάρκεια της δίκης του στη Χάγη, όπως έπραξε και ο Βόϊσλαβ Σέσελι», δήλωσε ο Βούγιατσιτς και πρόσθεσε: «Είναι πεπεισμένος ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα κερδίσει».

Ο κ. Βούγιατσιτς δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο πελάτης του να μεταφερθεί στο ΔΠΔ μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενδεχόμενο που προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του γραφείου του ειδικού εισαγγελέα της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βετσαρι. Παράλληλα ο συνήγορος του Ρ. Κάρατζιτς επανέλαβε ότι θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης των σερβικών αρχών για έκδοση του πελάτη του στο ΔΠΔ, την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Ο κ. Βούγιατσιτς ξεκαθάρισε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να καθυστερήσει η μεταφορά του πελάτη του στη Χάγη, ώστε να δοθεί και η δυνατότητα στην οικογένειά του να μεταβεί στο Βελιγράδι για να τον επισκεφθεί.

Η σύζυγος και τα παιδιά του Κάρατζιτς απαγορεύεται να αναχωρήσουν από τη Βοσνία βάσει των μέτρων για την εξάρθρωση του δικτύου υποστήριξης του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας. Τώρα, περιμένουν την άδεια να ταξιδέψουν για να τον δουν και η Σόνια Κάρατζιτς Γιοβίτσεβιτς, κόρη του Κάρατζιτς, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ήδη έχει ζητήσει την άδεια αυτή.

«Ζητώ από τον κ. Λάιτσακ (τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινοτητας στη Βοσνία) να μας επιτρέψει να μεταβούμε στο Βελιγράδι, επειδή είναι πιθανόν η τελευταία ευκαιρία να δω τον πατέρα μου», δήλωσε η κόρη του Κάρατζιτς. «Η μητέρα μου είναι άρρωση και η οικονομική κατάστασή μας είναι τέτοια που δεν έχουμε τα μέσα για να μεταβούμε στη Χάγη. Ζητώ την άδεια να κάνω αυτή την επίσκεψη. Έπειτα από δέκα χρόνια ζωής στην κόλαση, δεν βλέπω κανένα λόγω για να με κακομεταχειρίζονται ακόμη», πρόσθεσε η Σόνια Κάρατζιτς Γιοβίτσεβιτς.

Ο αδελφός του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Λούκα Κάρατζιτς, δήλωσε πως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς «σχεδίαζε να παραδοθεί τον Ιανουάριο 2009 επειδή τότε είναι που το δικαστήριο της Χάγης θα σταματήσει να ξεκινάει νέες δίκες». «Θα ήταν πιο δίκαιο αν μπορούσε να δικαστεί στη Σερβία με παρουσία ενός διεθνούς δικαστή», πρόσθεσε.

Όσο για το παρουσιαστικό του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, ο συνήγορός του είπε: «Ζήτησε να κουρευτεί και να ξυριστεί...Σήμερα περιμένω να τον δω με κοντά μαλλιά και χωρίς γενειάδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρατζιτς ζούσε με ψεύτικο όνομα για χρόνια και εργαζόταν ως γιατρός εναλλακτικής ιατρικής, είχε μάλιστα και την ιστοσελίδα του ( http://dragandabic.com ) για να διαφημίζεται. Φορούσε χοντρά γυαλιά, είχε αφήσει γενειάδα και μακριά μαλλιά, τα οποία έπλεκε σε κοτσίδα και μάζευε σε κότσο στην κορυφή του κεφαλιού του, για να κρύβει το πρόσωπό του.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή