Υπό το βάρος των σκανδάλων και με παραινέσεις για περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο και για την προστασία του κύρους του πολιτικού κόσμου, η Βουλή τίμησε σε ειδική συνεδρίαση την 34η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.
«Πάντα τέτοια μέρα, ανανεώνουμε τη δέσμευση μας για συνεχή βελτίωση της Δημοκρατίας μας, για περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, στις αποφάσεις και τη διαχείριση της εθνικής και δημόσιας περιουσίας , για διαρκή ενδυνάμωση της εθνικής συνεννόησης, της εθνικής ενότητας και την εθνικής ομοψυχίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε ότι «με αφορμή το σκάνδαλο της Siemens αμφισβητείται ο πυρήνας της ηθικής νομιμοποίησης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αμφισβητείται η ηθική της Δημοκρατίας».
«Θα πρέπει να σταθούμε στο 2008 που τείνει να αποτελέσει το έτος μηδέν για το ελληνικό δημοκρατικό σύστημα από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Έχουμε μεγάλη ιστορική ευθύνη όλοι όσοι λειτουργούμε μέσα στο πολιτικό σύστημα αυτή την περίοδο. Η συγκάλυψη δεν θα αποτελέσει λύση. Θα οδηγήσει σε αλλεπάλληλες υποτροπές. Η αλήθεια λυτρώνει και οφείλουμε να το πούμε σε μια τέτοια στιγμή», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος .
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, από την πλευρά του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ποιότητα της δημοκρατίας μας καίγεται μαζί με τους τελευταίους πνεύμονες της χώρας. Η προοπτική της μοιάζει να ακρωτηριάζεται από τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας και από τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε. Η ελευθερία μας μοιάζει να συρρικνώνεται μέσα στις γκρίζες ζώνες των φημών, της αδιαφάνειας, των συμφερόντων, αλλά και τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και της δικαιοσύνης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους θεσμούς και προς την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, παρατήρησε πως «αυτή είναι μια τυπική δημοκρατία που ταιριάζει στην ΕΕ, την πλουτοκρατία και τα Κόμματα της». «Αυτό το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει τίποτα άλλο στους εργαζομένους, δεν παίρνει από φασκιδώματα με τη μια ή την άλλη μορφή διαχείρισης. Χρειάζεται ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές», επεσήμανε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κουράκης τόνισε: «Αυτοί οι αγωνιστές που δεν είναι σήμερα μαζί μας δεν θα αισθάνονται καθόλου δικαιωμένοι, αν έβλεπαν ότι χθες πέρασε από τη Βουλή η κατάργηση της αυτοδιοίκησης της δικαιοσύνης, ότι εκδιώχθηκε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για το μαύρο χρήμα, ότι είμαστε απλοί θεατές στο κλείσιμο του εργοστασίου της Ζήμενς στη Θεσσαλονίκη και των κλωστοϋφαντουργιών Λαναρά. Είναι κρίμα που η προφητική δύναμη της μεταπολιτευτικής περιόδου δεν αξιοποιήθηκε για το καλό του τόπου από τα δύο μεγάλα κόμματα που ήρθαν στη κυβέρνηση και υπηρέτησαν πιστά την κοινωνία της αγοράς, την εκποίηση του δημόσιου χώρου, την περιστολή των ατομικών ελευθεριών».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κώστας Αϊβαλιώτης, σημείωσε χαρακτηριστικα: «Όταν πριν 34 χρόνια περιμέναμε με αναμμένα κεριά των Κωνσταντίνο Καραμανλή και λίγο αργότερα τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν περιμέναμε να φτάναμε στην σημερινή Ελλάδα, δεν περιμέναμε να βουλιάζει η χώρα στην αποφορά των σκανδάλων, δεν περιμέναμε μια κοινωνία με δύο εκατομμύρια πολίτες νεόπτωχους και τον κάθε πολίτη να νιώθει την ανυπαρξία του κράτους μιας δημοκρατικής πολιτείας και τη διαφθορά».
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα γεγονότα του 1974 μας δίδαξαν πάνω από όλα ότι ως κράτος οφείλουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίζουμε τις προσπάθειες μας σε συλλογικούς στόχους. Κοινή υποχρέωση μας είναι η συνεργασία μας με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της εθνικής ομοψυχίας».