Εκκληση Ερντογάν για ενότητα

Αρνείται κάθε ανάμειξη το PKK
Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008 14:51
UPD:16:37
Reuters

A- A A+

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, με 17 νεκρούς και πάνω από 150 τραυματίες.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα κλείσει το AKP (σ.σ. το κυβερνών κόμμα). Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε την ενότητά μας, ούτως ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει μία διαφορετική κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, επισκεπτόμενος την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πολεμάμε την τρομοκρατία εδώ και περίπου 35 χρόνια. Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να κερδίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάστημα λίγων λεπτών η μία από την άλλη, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστήριου, το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί για την αναστολή ή μη της λειτουργίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, με την κατηγορία της κατάλυσης του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε από 16 σε 17 όταν ένας άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Γκιουλέρ. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως πέντε από τους νεκρούς είναι παιδιά.

Από τους τραυματίες, οι 50 νοσηλεύονται, έξι από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε πολυσύχναστο δρόμο σε ώρα αιχμής, χωρίς διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, νέων, μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων και παιδιών, έδειξαν για άλλη μία φορά το φρικιαστικό πρόσωπο, την αναλγησία και την απελπισία της τρομοκρατίας».

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, τις πιο αιματηρές στην Τουρκία από το 2003. Ωστόσο, οι υποψίες της αστυνομίας στρέφονται στους Κούρδους τους PKK, το οποίο όμως αρνείται κάθε ανάμειξη.

«Υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης με την αυτονομιστική οργάνωση, οι έρευνες συνεχίζονται» δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης στους δημοσιγράφους, σύμφωνα με κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αργότερα, το PKK καταδίκασε την επίθεση, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή