Την «οριστική» απάντηση του Ιράν αναμένουν οι ΗΠΑ

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008 19:49
A- A A+

Οι ΗΠΑ αναμένουν την «οριστική» απάντηση του Ιράν όσον αφορά την πρόταση συνεργασίας με τη Δύση με αντάλλαγμα τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματός του, μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι η Τεχεράνη θα απαντούσε «θετικά», εφόσον η Ουάσινγκτον υιοθετούσε μια νέα προσέγγιση στο θέμα.

«Αναμένουμε την οριστική δήλωση της κυβέρνησης του Ιράν. Εκτιμούμε ότι θα φτάσει μέσω της συνηθισμένης οδού» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκονσάλο Γκαγιέγκος.

Υπενθυμίζεται πως οι μεγάλες δυνάμεις έχουν δώσει στην Τεχεράνη διορία δύο εβδομάδων (λήγει το Σάββατο) για να απαντήσει στην τελευταία πρόταση συνεργασίας που της έχουν κάνει, με αντάλλαγμα τη διακοπή των ευαίσθητων πυρηνικών δραστηριοτήτων της.

Οι ΗΠΑ συμμετείχαν, για πρώτη φορά, στις συνομιλίες με τον Ιράν, στις 19 Ιουλίου στη Γενεύη.

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο αμερικανικό κανάλι NBC ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μια νέα στάση απέναντι στο Ιράν, τότε η Τεχεράνη θα απαντήσει «καταφατικά». Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή