Ευ. Αντώναρος: Εχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα και κατηγορηματικά

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2008 15:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Σε απόπειρα των Σκοπίων να αποσπάσουν την προσοχή από τη διαπραγμάτευση για το όνομα εντάσσει η κυβέρνηση και τη νέα προκλητική επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ επαναλαμβάνει πως έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

«Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί διά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η πολιτική ηγεσία της γείτονος να αποσπάσει την προσοχή, χωρίς επιτυχία - το υπογραμμίζω - της διεθνούς κοινής γνώμης, από το ένα και μοναδικό αντικείμενο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που γίνεται στα Ηνωμένα Εθνη, δηλαδή την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο το οποίο να περιλαμβάνεται στην εντολή την οποία έχει ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ» τόνισε ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά με το πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για την επιστολή και με το ποιο τρόπο πρόκειται να αντιδράσει.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα προσέρχεται στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα επιθυμώντας την εξεύρεση λύσης και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποδείξει κι η άλλη πλευρά ότι επιθυμεί το ίδιο.

Υπενθυμίζεται πως στη επιστολή του προς τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ο κ. Νικολά Γκρούεφσκι προκαλεί εκ νέου επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και περί δικαιωμάτων των σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

«Οι ελληνικές αρχές εδώ και δεκαετίες αμφισβητούν την ταυτότητα της μακεδονικής μειονότητας. Η Ελλλάδα ακολουθούσε και ακολουθεί πολιτική αφομοίωσης,συνοδευόμενη με συστηματικά μέτρα απαγόρευσης χρήσης της μακεδονικής γλώσσας και πολιτιστικής έκφρασης,καθώς και αλλαγής των τοπωνυμίων», αναφέρει, μεταξύ άλλων,ο κ. Γκρούεφσκι.

Αναφέρει ακόμη ότι οι σλαβομακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου «δεν μπορούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, βάσει του τόπου γεννήσεων τους και δεν δύνανται να ανακτήσουν τις περιουσίες τους».

Σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, τα παραπάνω αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να σέβεται».

Καταλήγοντας, εκφράζει την προσδοκία «ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί το διάλογο για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος, γεγονός που θα αποτελέσει κίνητρο για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και θα έχει θετικά επακόλουθα για την κατάσταση σε όλη την περιοχή, στο δρόμο της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο έγινε γνωστό πως η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με την ευκαιρία της εκ νέου ανάληψης των καθηκόντων του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή