Στο Ρότερνταμ φθάνει σε λίγο ο Κάρατζιτς

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 07:33
A- A A+

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς αναμένεται να φθάσει εντός ολίγου στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ, από όπου θα μεταχθεί στη Χάγη και θα τεθεί υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το Σερβικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την έκδοση, που όπως σημείωσε αποτελεί "επιβεβαίωση της συνεργασίας" της σερβικής κυβέρνησης με το δικαστήριο.

Οχηματοπομπή μετέφερε τον Κάραζιτς από το κτήριο όπου βρισκόταν μετά τη σύλληψή του την 21η Ιουλίου περίπου στις 03:45 (04:45 ώρα Ελλάδας) με προορισμό το αεροδρόμιο, μετέδωσε το κρατικό σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιούγκ και άλλα σερβικά ΜΜΕ και επιβεβαίωσε στέλεχος των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Κάραζιτς βρισκόταν σε ένα από τα τρία τζιπ των ανδρών της μυστικής υπηρεσίας με αδιαφανή παράθυρα και σειρήνες που μετέβησαν στο αεροδρόμιο.

Η έκδοσή του πρώην βοσνιοσέρβου πολιτικού, που κατηγορείται για την πολιορκία στο Σεράγεβο και τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, σημειώθηκε μετά από μια νύχτα συγκρούσεων στις οποίες τουλάχιστον 25 αστυνομικοί και 19 πολίτες, περιλαμβανομένων ενός Ισπανού κι ενός Σέρβου δημοσιογράφου, τραυματίστηκαν στις ταραχές που προκλήθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του και δυνάμεις ασφαλείας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει πλήθος νεαρών, αρκετοί εκ των οποίων φέρονται να είναι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, στην πλατεία της Δημοκρατίας, μετά την ομιλία του εθνικιστή πολιτικού Τόμισλαβ Νίκολιτς, που πάντως είχε καλέσει να γίνει μια ειρηνική πορεία. "Δεν συγκεντρωθήκαμε... για να καταστρέψουμε το Βελιγράδι, αλλά τον (πρόεδρο) Μπόρις Τάντιτς", είπε ο Νίκολίτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή