Νεπάλ: Εντολή στους Μαοϊκούς για σχηματισμό κυβέρνησης

Εδωσε ο νέος πρόεδρος
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 09:01
A- A A+

Ο πρόεδρος του Νεπάλ Ραμ Μπάραν Γιαντάβ ζήτησε από τους Μαοϊκούς, το μεγαλύτερο κόμμα της Συντακτικής Συνέλευσης της χώρας, να σχηματίσουν κυβέρνηση, μεταδίδουν εγχώρια ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

Ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου καλεί τους Μαοϊκούς να συμβάλλουν στην επίτευξη συναίνεσης και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία θα διορίσουν τον πρωθυπουργό, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rastriya Samachar Samiti.

Αν και οι Μαοϊκοί αρχικά είχαν υποστηρίξει ότι όφειλαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού οι εκλογές του Απριλίου τους ανέδειξαν ως το μεγαλύτερο κόμμα, αν και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, εν συνεχεία η ήττα του υποψηφίου τους για την προεδρία τους οδήγησε σε αλλαγή στάσης και την εξαγγελία τους ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση. Όμως, αυτήν την εβδομάδα, άφησαν να διαφανεί μια νέα αλλαγή στάσης και ανακοίνωσης ότι μπορούν να σχηματίσουν την κυβέρνηση εάν συγκεντρώσουν την αναγκαία στήριξη των υπολοίπων πολιτικών παρατάξεων.

Οι Μαοϊκοί, που διαθέτουν 220 έδρες επί συνόλου 601 στο σώμα, έχουν επτά ημέρες προκειμένου να υποβάλλουν την πρότασή τους για το σχηματισμό της κυβέρνησης και να συμπήξουν τις απαραίτητες συμμαχίες για να εξασφαλίσουν την υπερψήφισή της από τη Συνέλευση.

Ο Γιαντάβ, μέλος του Κόμματος του Κογκρέσου του Νεπάλ, εξελέγη πρόεδρος αυτό το μήνα μετά από ψηφοφορία στη Συντακτική Συνέλευση, η οποία εντέλλεται να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα.

Από τις εκλογές του Απριλίου το Νεπάλ κυβερνά μια μεταβατική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα (επίσης του Κογκρέσου), που υπέβαλε παραίτηση νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι Μαοϊκοί αναμένεται να αναδειχθούν στην εξουσία μετά από μια εμφύλια σύρραξη που διήρκεσε μια δεκαετία. Το κόμμα αποκήρυξε τη βία όταν συνυπέγραψε, με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, την ειρηνευτική συμφωνία του Νοεμβρίου του 2006.

Στη σύρραξη βρήκαν το θάνατο, κατά εκτιμήσεις, περίπου 14.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Μαοϊκοί αντάρτες και συμπαθούντες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή