Σερβία: Στο πλαίσιο του νόμου η έκδοση Κάρατζιτς

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 10:14
UPD:10:15
A- A A+

Η έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη έγινε με βάση το νόμο για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και αφού διαπιστώθηκε ότι εκπληρώθηκαν οι όροι για την εφαρμογή του νόμου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωΐ το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται, επίσης, ότι προηγήθηκε απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Βελιγραδίου που έκρινε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αναφέρεται στην έφεση, ωστόσο ο δικηγόρος του Κάρατζιτς, Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς, επιβεβαίωσε με δήλωση του, σήμερα το πρωί, ότι δεν κατέθεσε ποτέ έφεση κι ότι υποστήριζε μέχρι σήμερα το αντίθετο για να παρατείνει την παραμονή του Κάρατζιτς στο Βελιγράδι ώστε να τον επισκεφτεί η οικογένειά του.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς οδηγήθηκε στις φυλακές του ΔΠΔ στο Σεβενίγκεν της Ολλανδίας σήμερα το πρωί. Στις 04:30 μεταφέρθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο του Βελιγραδίου στο αεροδρόμιο "Νίκολα Τέσλα", από όπου, με αεροσκάφος της σερβικής κυβέρνησης, οδηγήθηκε στο Ρότερνταμ και λίγο αργότερα με ελικόπτερο στις φυλακές του ΔΠΔ.

Στο Βελιγράδι, χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, που οργάνωσε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης προκλήθηκαν επεισόδια από ομάδα νεαρών διαδηλωτών, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες και κροτίδες στους αστυνομικούς. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Ακολούθησε συμπλοκή, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 25 αστυνομικοί, 21 διαδηλωτές και δύο δημοσιογράφοι.

Από το κέντρο πρώτων βοηθειών ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για ελαφρά τραύματα και πως όλοι, μετά την περίθαλψη, έλαβαν εξιτήριο, εκτός από έναν αστυνομικό που φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή