Στη φυλακή του Σεβένινγκεν ο Κάρατζιτς

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 10:34
UPD:12:01

πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς έφθασε σήμερα στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Σεβένινγκεν, προάστιο της Χάγης

A- A A+

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία επιβεβαίωσε με ανακοίνωση που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα την έκδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και τη μεταφορά του στις φυλακές Σεβένινγκεν.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία και πληθώρα άλλων εγκλημάτων κατά των μουσουλμάνων, των Κροατών και άλλων μη Σέρβων πολιτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992-1995.

Το κατηγορητήριο αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι ο Κάρατζιτς διέπραξε γενοκτονία, όταν δυνάμεις που τελούσαν υπό τις διαταγές τους σκότωσαν μη Σέρβους κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε διάφορους δήμους της Βοσνίας. Έπειτα από αυτές τις επιθέσεις- αναφέρεται στο κατηγορητήριο- οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις περικύκλωσαν δεκάδες χιλιάδες μη Σέρβους και τους μετέφεραν σε 20 κέντρα κράτησης, όπου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και ορισμένοι εξ' αυτών θανατώθηκαν.

Το κατηγορητήριο "χρεώνει" επίσης στον Κάρατζιτς την ευθύνη για το σχεδιασμό του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών στο Σαράγεβο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι.

Στόχος αυτών των εγκλημάτων, που σύμφωνα με το ΔΠΔ διέπραξε ο Κάρατζιτς, ήταν η διασφάλιση του ελέγχου στις περιοχές που ανακηρύχθηκαν τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο Κάρατζιτς και άλλοι- αναφέρει το κατηγορητήριο- έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να ωθήσουν τους μη Σέρβους κατοίκους των περιοχών αυτών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όσοι δε δεν ήταν πρόθυμοι να το κάνουν αυτό, έπεφταν θύματα δολοφονικών επιθέσεων, με στόχο τη δραστική μείωση του μη σερβικού πληθυσμού των περιοχών αυτών.

Συνεργοί του Κάρατζιτς στις ενέργειες αυτές είναι - σύμφωνα πάντα με τη Χάγη - ο πρώην πρόεδρος της σερβοβοσνιακής βουλής, Μόμτσιλο Κράισνικ, του οποίου η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και η πρώην πρόεδρος των Σερβοβόσνιων, Μπίλιανα Πλάβσιτς, η οποία έχει παραδεχθεί την ενοχή της ενώπιον του ΔΠΔ.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται, επίσης, για γενοκτονία με αφορμή τη δολοφονία περισσότερων από 7.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας (ανδρών και αγοριών), στην πόλη Σρεμπρένιτσα, το 1995. Το κατηγορητήριο αναφέρει ακόμη ότι στις 8 Μαρτίου 1995, ο Κάρατζιτς έδωσε εντολή στις σερβοβοσνιακές δυνάμεις να δημιουργήσουν για τους κατοίκους της Σρεμπρένιτσα, μια αβάσταχτη κατάσταση πλήρους ανασφάλειας, χωρίς καμία ελπίδα για προοπτική να ζήσουν σε κάποια άλλη περιοχή.

Στην ανακοίνωση του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναφέρεται ακόμη πως εν ευθέτω χρόνω θα ανακοινωθεί ο χρόνος της πρώτης εμφάνισης του κατηγορουμένου ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή