Κίνα: Εμμένει στην απόφαση για λογοκρισία στο Διαδίκτυο

Υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αφορά ιστοσελίδες που παραβιάζουν την κινεζική νομοθεσία
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008 09:24
A- A A+

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να αναιρέσει την απόφασή της για επιβολή λογοκρισίας στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο αφορά ιστοσελίδες που παραβιάζουν την κινεζική νομοθεσία.

"Σε ορισμένες μόνο ιστοσελίδες έχει αποκλεισθεί η πρόσβαση, κυρίως γιατί οι ηλεκτρονικές αυτές διευθύνσεις παραβιάζουν την κινεζική νομοθεσία", δήλωσε σήμερα ο Σουν Γουέιντε, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

"Ελπίζουμε ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης θα σεβαστούν τους νόμους και τους κανονισμούς της Κίνας", πρόσθεσε.

Το Πεκίνο επανέλαβε χθες, Τετάρτη ότι δεν θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο στους ξένους δημοσιογράφους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ζακ Ρογκ που έφθασε σήμερα στο Πεκίνο, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (8-24 Αυγούστου), είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ικανοποιημένος από την ελευθερία που έχει δοθεί στον ξένο Τύπο στο Πεκίνο.

"Για πρώτη φορά τα ξένα μέσα ενημέρωσης θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν ρεπορτάζ και να τα μεταδίδουν ελεύθερα στην Κίνα. Δεν θα υπάρξει λογοκρισία στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ", είχε δηλώσει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα δήλωσε "αηδιασμένη από τη στάση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής".

"Είναι η πρώτη νίκη αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων για τις κινεζικές αρχές. Οι υποσχέσεις στις οποίες οι αρχές προέβησαν το 2001, δεν τηρήθηκαν. Ωστόσο η ΔΟΕ προσυπογράφει την κατάσταση μετέχοντας στο black out της ενημέρωσης", επισήμανε η οργάνωση εκτιμώντας ότι η ΔΟΕ "έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή