Κίνα: Ανησυχία για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος

Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008 11:34
A- A A+

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ κάλεσε τους ανθρακωρύχους να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των θερμικών εργοστασίων της χώρας, τα οποία παράγουν το 77% του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κίνα, μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ενώ η Κίνα αντιμετωπίζει εδώ και μερικές εβδομάδες ανεπάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, τη μεγαλύτερη από το 2004 σύμφωνα με ειδικούς, ο Λι Κετσιάνγκ πραγματοποίησε πρόσφατα περιοδεία κατά την οποία επιθεώρησε τα ανθρακωρυχεία στη βόρεια επαρχία Σαανσί, η οποία παράγει σχεδόν το 1/4 του άνθρακα στην Κίνα.

Ο Λι ζήτησε από τις τοπικές ηλεκτροπαραγωγές μονάδες και κυρίως τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις να αποδίδουν περισσότερο και να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα του ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και η ημερήσια ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα των πολιτών, μετέδωσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Ο Λι επανέλαβε ότι η ενεργειακή επάρκεια είναι η βάση μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης", σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η εκτίναξη στα ύψη των τιμών του άνθρακα, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υπό έλεγχο, ήταν αιτία πολλές μικρές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους ή και να κλείσουν.

Οι μεγάλοι όμιλοι στον τομέα υπέστησαν μεγάλες απώλειες τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την Shanghai Securities Journal της Τετάρτης, οι τέσσερις μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχασαν επτά δισεκατομμύρια γιουάν (659 εκατομμύρια ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Οι κινεζικές αρχές εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να έχει έλλειψη 18.000 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή