Αγνωστο εάν η σύλληψη Κάρατζιτς θα οδηγήσει στην αντίστοιχη Μλάντιτς

Εκτιμά ο επικεφαλής σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το ΔΠΔ, κ. Ρασίμ Λιάγιτς
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008 12:03
A- A A+

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό της κρυψώνας του επίσης καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράτκο Μλάντιτς, διατύπωσε ο επικεφαλής σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το ΔΠΔ, κ. Ρασίμ Λιάγιτς.

Ο κ. Λιάγιτς δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου ότι προς το παρόν διεξάγονται έρευνες για να αποσαφηνιστούν πλήρως οι κινήσεις του συλληφθέντα πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας από τη στιγμή της έλευσής του στη Σερβία έως την ημέρα της σύλληψής του.

"Θα ήταν μη ρεαλιστικό και υπερβολικά φιλόδοξο να νομίσει κανείς ότι μια μόνο έρευνα μπορεί να μας δώσει στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στο Ράτκο Μλάντιτς. Είναι ακόμη νωρίς να κάνει κάποιος προβλέψεις σε ό,τι αφορά αυτό το "μέτωπο"", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το ΔΠΔ της Χάγης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί η αναζήτηση των δύο ατόμων που εξακολουθούν να καταζητούνται από το ΔΠΔ, δηλαδή του πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Σερβία να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και να προχωρήσει το ζήτημα της ένταξής της στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".

Αναφερόμενος στην έκδοση του Κάρατζιτς, ο κ. Λιάγιτς δήλωσε ότι η ώρα που επιλέχθηκε (χθες τα ξημερώματα)είχε σκοπό να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια και η όλη διαδικασία να είναι εντός του προκαθορισμένου νομικού πλαισίου, προκειμένου να μην τεθεί ποτέ ζήτημα ότι έγινε κάτι παράνομο στην όλη διαδικασία.

Ο κ. Λιάγιτς ανέφερε, επίσης, ότι οι σερβικές αρχές, μετά τη σύλληψη του Κάρατζιτς αναμένουν μια θετική έκθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα του ΔΠΔ, κ. Σερζ Μπράμετζ, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των σερβικών αρχών με τη Χάγη.

Τόνισε δε πως η ολοκλήρωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών θα κλείσει ορισμένες "πληγές" στη σερβική κοινωνία και θα προσδώσει ηρεμία στη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή