Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008 20:12
UPD:20:20
A- A A+

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΛΑΟΣ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ καταφέρθηκε με δριμύτητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πάνδημη εγκεφαλική βλάβη» και ανέφερε πως ο κ. Αλαβάνος, είχε ως ευρωβουλευτής καταθέσει κοινή ερώτηση με τον Κώστα Χατζηδάκη.

«Από τους εκπροσώπους του Παττακού και του Ντερτιλή, από το Μεγάλο Πεύκο και τους πεζοναύτες, δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το φοιτητικό κίνημα» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη: «Εγώ πέρασα άσχημες στιγμές στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εσείς στηρίζετε την απόφαση της Χούντας να απαγορευτούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μην κάνει πανεπιστήμια η Αριστερά».

Επικρίσεις κατά του κ. Αλέκου Αλαβάνου διατύπωσε και ο υπουργός Παιδείας, υποστηρίζοντας πως ως ευρωβουλευτής είχε υπερψηφίσει ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που έλεγε πως «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος».

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Στυλιανίδη για επιλεκτική ανάγνωση και παραποίηση των λεγομένων του, ενώ νωρίτερα είχε χαρακτηρίζει την κυβέρνηση παράνομη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε την απαγόρευση της σύναψης συμβάσεων δικαιόχρησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με ξένα πανεπιστήμια, με παράλληλη ενδεχόμενη αύξηση των θέσεων στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να απορροφηθεί ο μεγάλος όγκος των αποφοίτων του Λυκείου που επιθυμεί συνέχιση της εκπαίδευσής του.

«Θα πρέπει όμως να πούμε παράλληλα ότι για ορισμένες σχολές θα υπάρχει πάντα ένας περιορισμός - για την Ιατρική και το Πολυτεχνείο θα υπάρχει το πολύ μια δεύτερη ευκαιρία».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ας έρθουν τα ξένα πανεπιστήμια εδώ, να οργανώσουν την υποδομή τους, με τα δικά τους ακαδημαϊκά κριτήρια και ας δραστηριοποιηθούν».

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο κ. Βενιζέλος είχε διατυπώσει θέση υπέρ «μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, υπό την μορφή ΝΠΙΔ».

Ο κ. Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης από το ΚΚΕ παρατήρησε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι καλλιεργεί αυταπάτες για το τι είναι εφικτό μέσα στα πλαίσια του συστήματος» και διατύπωσε επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή