Ιταλία: Εφεση σε απόφαση δικαστηρίου που ενέκρινε ευθανασία

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 08:18
A- A A+

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές άσκησαν έφεση στην απόφαση ενός δικαστηρίου που έδινε σε έναν πατέρα το δικαίωμα να αφαιρέσει το σωλήνα σίτισης που κρατά ζωντανή την κόρη του, η οποία βρίσκεται σε κώμα εδώ και 16 χρόνια.

Το Βατικανό αλλά και πολλοί πολιτικοί, κυρίως της κεντροδεξιάς, είχαν επικρίνει την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο του Μιλάνου υποστηρίζοντας ότι δικαιώνει την ευθανασία.

Η Ελουάνα Ενγκλάρο, 37 ετών σήμερα, έμεινε φυτό μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το 1992 και έκτοτε νοσηλεύεται σε κλινική της πόλης Λέτσο, στη βόρεια Ιταλία. Ο πατέρας της, Μπεπίνο Ενγκλάρο, ζητά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία να αφαιρεθούν οι σωλήνες που την κρατούν στη ζωή παρέχοντάς της τροφή και νερό. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, στις 9 Ιουνίου, προσπαθεί να βρει κάποια κλινική οι υπεύθυνοι της οποίας θα δεχτούν να αφαιρέσουν το σωλήνα σίτισης.

Η ευθανασία απαγορεύεται στην Ιταλία.

Οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει την απόφαση μέχρι να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα η Βουλή ενέκρινε ένα ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ότι οι δικαστές του Μιλάνου δεν είχαν δικαίωμα να εγκρίνουν την απομάκρυνση του σωλήνα σίτισης και ότι επαφίεται στους πολιτικούς να νομοθετούν για θέματα βιοηθικής. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το ίδιο ψήφισμα αύριο Παρασκευή. Εάν εγκριθεί, το Συνταγματικό Δικαστήριοι θα πρέπει να εξετάσει εάν οι δικαστές του Μιλάνου υπερέβησαν τα καθήκοντά τους.

Εξηγώντας την απόφασή τους οι δικαστές είχαν δηλώσει ότι έχει αποδειχτεί πως η κατάσταση της Ενγκλάρο είναι μη αναστρέψιμη και ότι η ίδια, πριν το ατύχημα, είχε πει πως προτιμούσε να πεθάνει παρά να την κρατήσουν στη ζωή με μηχανήματα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή