HUMANET: Σεβόμαστε το Περιβάλλον...

1st Green Festival - Ασπροπόταμος 2008
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 19:49
UPD:19:51

A- A A+

«... Ο πλανήτης μας κουράστηκε αρχίζει να γερνάει,μας ζητάει να τον προσέξουμε, να τον σεβαστούμε. Στα ταξίδια μας είδαμε ακόμη πως η Γη μας είναι πολλές μικρές πατρίδες μαζί, που συμβολίζουν πολλά για τον καθένα από εμάς, και σήμερα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, με πραγματικά οικουμενική σκέψη και διάθεση ξεκινάμε από εδώ. Από την δική μας μικρή ορεινή πατρίδα που με την διοργάνωση του 1st Green Festival θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, να αγαπήσουν και να προστατέψουν την δική τους μικρή πατρίδα, και σίγουρα κάποια πράγματα θα γίνουν καλύτερα.» Με τα λόγια αυτά μας προσκαλεί ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης HUMANET Νίκος Γ. Ράπτης στις 8 έως 10 Αυγούστου στο πρώτο φεστιβάλ που γίνεται στην χώρα μας αφιερωμένο στο περιβάλλον.

Τόσο τοπικοί φορείς, όσο και άνθρωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου χαιρετίζουν και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Humannet, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της και συμμετέχοντας ενεργά.

Η περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία. Στις πηγές του Αχελώου κατά την ελληνική μυθολογία έγινε η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να υποτάξει το περιβάλλον με την συμβολική μάχη του Ηρακλή με τον Αχελώο, ίσως τον ποταμό με τον σημαντικότερο ρόλο στο υδάτινο οικοσύστημα της χώρας μας.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Ανθρωπος, Αχελώος, Περιβάλλον» το Σάββατο 9 Αυγούστου και ώρα 10.30 πμ., αφιερωμένη στο περιβάλλον με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από τον χώρο των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού, της πολιτικής κτλ.

Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, καταγόμενος από την περιοχή, κ. Νικόλαος Λέγκας. Οι εκδηλώσεις συγχρηματοδοτούνται από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την ΤΕΔΚ Ν. Τρικάλων. Το σύνολο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και θα παραβρεθεί και η πρόεδρος της κα. Τζιτζικώστα.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής περιλαμβάνουν το μεσημέρι καθαρισμό του ποταμού, πάρτυ στην πλαζ Αλέκος στην Τζιούρτζια με ζωντανή μουσική από γνωστά μουσικά συγκροτήματα Banda Latiniko, Tina Lopez, ενώ τα παιδιά θα ζωγραφίζουν για το περιβάλλον, και το βράδυ θα ταξιδέψουμε στην Αυλή του Πύργου Μαντάνια με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

Χορηγοί επικοινωνίας του 1ου Green Festival είναι η ΕΡΤ, το δίκτυο ΕΡΑ, και ο Flash Radio και η εφημερίδα Ναυτεμπορική. Συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια είναι και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δίνοντας την δική της πράσινη νότα στις εκδηλώσεις.

Και όπως εύστοχα επισημαίνει η κα Κρυσταλλια Μαντζανα, Διευθύντρια 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, «Εκεί ψηλά συναντάται ο άνθρωπος με τον θεό, εκεί ψηλά ζεις όμορφα, μοναδικά, αγγίζοντας το τέλειο…» Ραντεβού όλοι στο 1st Green Festival.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε 6941404329 email: [email protected] www.greenfestival.gr

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σαββάτο 9 Αυγούστου 2008

10:30 Προσέλευση - Εγγραφή

10:45 Έναρξη Ημερίδας από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικολάου Λέγκα

10:50 Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Παντελή Σκλιά

10:55 Χαιρετισμός του Προέδρου ΤΕΔΚ Ν. Τρικάλων και Δημάρχου Τρικκαίων κ. Μιχαήλ Ταμήλου

11:00 Χαιρετισμός του Προέδρου της Δ/νης Κοινότητας Ασπροποτάμου κ. Δημητρίου Βουρλίτση

11:05 Χαιρετισμός της Υπεύθυνης Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης - HUMANET κα. Φούλβια Ανδρούτσου

11:10 1η Εισήγηση: Τζιτζικώστα Καίτη - Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO

Θέμα: «UNESCO και περιβάλλον»

11:20 2η Εισήγηση: Ράπτης Νικόλαος - Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης - HUMANET

Θέμα: «Η έκφραση της κοινωνίας των πολιτών και των νέων σε οικουμενικά θέματα, μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.»

11:45 Διάλειμμα - καφές

12:00 3η Εισήγηση: Τουφεξής Δημήτρης - Διευθυντής Ορχήστρας, Καθηγητής Μουσικής του Αμερικανικού Κολλεγίου Deree

Θέμα: «Φύση - Έμπνευση - Περιβάλλον - Δημιουργία.»

12:10 4η Εισήγηση: Γυφτόπουλος Αντώνης - Πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Βορείου Ελλάδος, π. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιβαλλοντική ανάπτυξη.»

12:20 5η Εισήγηση: Φίκας Ιωάννης - Executive Director του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree

Θέμα: «Το Περιβάλλον και ο ¶νθρωπος.»

12:30 Ερωτήσεις - Συζήτηση

Τη συνεδρία θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι κ. Χρηστάκος Γιάννης - ΕΡΤ και κα. Τσιτούρα Σταυρούλα - Καθημερινή

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου (θέση Τρία Ποτάμια)

Κυριακή 10 Αυγούστου

12:00 Ραντεβού στο ποτάμι*

Συμβολικός καθαρισμός του Ασπροποτάμου

Εξυπνα παιχνίδια

Τα παιδιά ζωγραφίζουν για τον Αχελώο και το Περιβάλλον

14.00 Πάρτυ στο ποτάμι

Συναυλία του μουσικού συγκροτήματος «BANDA LATINIKO & TINA LOPEZ» LIVE!

Free Entrance, BBQ, Drinks & Watermelon

*Πλαζ Αλέκος στη Τζιούρτζια

22:00 Συναυλία στην Αυλή του Πύργου Μαντάνια

με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

Τον Λουδοβίκο των Ανωγείων θα παρουσιάσει στο κοινό ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης, απαγγέλλοντας Κώστα Κρυστάλλη.

Προτεινόμενα για εσάς