Απίθανη θεωρεί ο Κάρατζιτς μια δίκαιη δίκη

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 22:15
A- A A+

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει πως θεωρεί αδιανόητο να έχει μία δίκαιη δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης τον έχουν ήδη χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου.

«Η άφιξή μου εδώ συνοδεύτηκε από πολλές σημαντικές παρατυπίες» αναφέρει το έγγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο της Χάγης και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Η πρώτη παρατυπία που θα ανέφερα είναι το κυνήγι μαγισσών από τα μουσουλμανικά μέσα ενημέρωσης πριν ακόμα αρχίσει η ένοπλη σύγκρουση και που με ανακήρυξε εγκληματία πολέμου μία εποχή κατά την οποία τα μοναδικά θύματα ήσαν Σέρβοι».

«Τα διεθνή μέσα συνέχισαν αυτό το κυνήγι μαγισσών...επομένως τώρα είναι αδιανόητο για πολλούς ότι αυτό το δικαστήριο θα μπορούσε να με αθωώσει. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό διακυβεύει σοβαρά αυτή καθεαυτή τη δίκη», αναφέρει ο Κάρατζιτς.

Επίσης, κατηγορεί τον Αμερικανό διαπραγματευτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι του είχε υποσχεθεί πως δεν θα δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Το 1996, εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκανε μία προσφορά σε υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς που ήσαν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί μου, δεσμευόμενος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να μη δικαστώ από το δικαστήριο αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Κάρατζιτς κατηγορεί τον Χόλμπρουκ ότι θέλησε τον θάνατό του.

«Ανίκανος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, (ο Χόλμπρουκ) πέρασε στο σχέδιο Β - την εξόντωση του Ράντοβαν Κάρατζιτς» σημειώνει.

Ο κ. Χόλμπρουκ διέψευσε πάντως οποιαδήποτε συμφωνία με τον Κάρατζιτς http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/01/1546658.htm.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή