ΠΓΔΜ - Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ πρωθυπουργού - προέδρου

Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2008 20:33
A- A A+

Συνεχίζεται η «κόντρα κορυφής» μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο τελευταίος ζήτησε σήμερα από τον κ. Τσερβένκοφσκι να δώσει «επαρκείς εξηγήσεις» για την απόφασή του να απονείμει χάρη στον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και δήμαρχο της πόλης Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεβ και να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για μία σειρά νόμων που ψήφισε τις προηγούμενες ημέρες, με απόντες τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Βάλλοντας με δριμύτητα κατά του προέδρου της χώρας, ο κ. Γκρούεφκσι σημείωσε πως αν ο κ. Τσερβένκοφσκι αποφασίσει να μην κατέβει στις εκλογές, «αυτό για εμάς σημαίνει ότι εκτίμησε πως δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, ιδίως με τον τρόπο που νίκησε την προηγούμενη φορά, δηλ. με νοθεία, με παρατυπίες και με τη βία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσερβένκοφσκι, πρόσφατα, γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ που θα διεξαχθούν την άνοιξη, διότι όπως είχε αναφέρει «δεν θέλει να συμμετάσχει και να μοιράζεται την ευθύνη για την άσκηση μιας πολιτικής που ίσως αυτή τη στιγμή χαίρει υψηλής υποστήριξης, αλλά θα έχει σοβαρά και μακροπρόθεσμα επακόλουθα για τη χώρα».

Εν τω μεταξύ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM επέστρεψε στη Βουλή μετά από αποχή περίπου δύο εβδομάδων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την δίωξη του Ζόραν Ζάεβ.

Το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι γνωστοποίησε ότι αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή περί τα τέλη Αυγούστου.

Παρά την απόφαση Τσερβένκφσκι να μην υπογράφει προεδρικά διατάγματα, η Βουλή της ΠΓΔΜ, την περασμένη Παρασκευή επαναψήφισε, με διαδικασίες εξπρές, τους νόμους που ο τελευταίος αρνείται να υπογράψει.

Ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι ανέφερε ότι αν ο κ. Τσερβένκοφσκι δεν υπογράψει τελικά τα προεδρικά διατάγματα μέχρι τις 8 Αυγούστου, τότε θα θεωρήσει ότι ο πρόεδρος της χώρας παραβίασε το Σύνταγμα.

Μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, εκτιμούν ότι είναι πιθανό, η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να κινήσει ακόμη και διαδικασία αποπομπής του κ. Τσερβένκοφσκι από το αξίωμα του προέδρου της χώρας.

Τέλος, από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της χώρας θα απουσιάζει το προσεχές διάστημα για διακοπές στην Τουρκία, μετά από σχετική πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή