Στο ιρακινό κράτος η θαλαμηγός του Σαντάμ

Τρίτη, 05 Αυγούστου 2008 10:44
A- A A+

Στο ιρακινό κράτος επέστρεψε έπειτα από μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, η θαλαμηγός του Σαντάμ Χουσέιν, που βρισκόταν από το φθινόπωρο του 2007 στο λιμάνι της Νίκαιας.

Όπως έγινε γνωστό, το κράτος της Ιορδανίας, που παρουσιαζόταν ως ο νέος ιδιοκτήτης της θαλαμηγού, ανακοίνωσε ότι παραιτείται οιασδήποτε διεκδίκησης επί του σκάφους και παραδέχεται τα επιχειρήματα του ιρακινού κράτους.

«Η παράδοση της ιδιοκτησίας έγινε από τις 17 Ιουλίου κι ο πρεσβευτής του Ιράκ στη Γαλλία μετέβη στη Νίκαια για να υψώσει τη σημαία του Ιράκ στο σκάφος», ο συνήγορος του ιρακινού κράτους στην υπόθεση

Το σκάφος «Όσιαν Μπριζ» μετονομάσθηκε σε «Μπάσρα Μπριζ», προς τιμήν της ιρακινής πόλης Βασόρα, όπου κατέπλευσε για πρώτη φορά μετά την παράδοσή του το 1981, προτού καταπλεύσει στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με την έναρξη του ιρακινο-ιρανικού πολέμου.

Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003 και την εκτέλεσή του το 2006, το «Όσιαν Μπριζ» εμφανίστηκε το φθινόπωρο του 2007 στη Νίκαια, όπου εξετέθη σε πλειστηριασμό από βρετανική εταιρεία -η οποία υποστήριζε πως της ανήκε μετά τη δωρεά του από τον Σαντάμ στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος με τη σειρά του το δώρισε στον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο οποίος είναι μέτοχος στην εν λόγω εταιρεία. Το σκάφος πωλήθηκε έναντι 34.450.000 δολαρίων.

Το κράτος του Ιράκ ήταν αντίθετο προς αυτήν την πώληση και κατόρθωσε να επιτύχει την συντηρητική κατάσχεση του σκάφους από το δικαστήριο της γαλλικής πόλης, έως ότου η δικαιοσύνη αποφανθεί τελεσίδικα για τους τίτλους ιδιοκτησίας του.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή