Πραξικόπημα στη Μαυριτανία

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2008 13:13
UPD:16:03
REUTERS /KAZUHIRO NOGI

A- A A+

Στη σύλληψη του προέδρου της Μαυριτανίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, προχώρησαν δυνάμεις του στρατού, όπως έγινε γνωστό από πηγές της προεδρίας.

Στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο μετά την απόφαση του προέδρου Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Σεΐχ Αμπνταλαχί να αντικαταστήσει ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού, εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς κατέλαβε το προεδρικό μέγαρο και μονάδες του στρατού περικύκλωσαν το κτίριο στην πρωτεύουσα Νουαξότ.

Το κρατικό ραδιόφωνο και η τηλεόραση διέκοψαν το πρόγραμμά τους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου τέθηκε ο πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντελαζίζ - ο πρώτος μεταξύ των αποπεμφθέντων αξιωματικών.

Όπως ανακοίνωσε το κυβερνητικό συμβούλιο των πραξικοπηματιών, ο πρόεδρος Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Σιχ Αμπνταλαχί δεν είναι πλέον αρχηγός του κράτους. Το "Διάγγελμα αρ. 1", που ανακοινώθηκε από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ακυρώνει κάθε προηγούμενη διαταγή του "πρώην προέδρου", όπως τον αποκαλεί.

Ο Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Σιχ Αμπνταλαχί εξελέγη πρόεδρος το 2007 με μία διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί ως η πρώτη πραγματικά διαφανής εκλογική διαδικασία στην πρώην γαλλική αυτή αποικία, η οποία διοικήθηκε με μία διαδοχή πραξικοπημάτων και την 20χρονη δικτατορία του Μααούγια Ουλντ Τάγια. (1984-2005).

Ωστόσο, πρόσφατα ο Αμπνταλαχί αντιμετώπισε οξύτατη πολιτική κρίση, όταν 48 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αποσκίρτησαν ύστερα από πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ η δυσαρέσκεια εναντίον του κλιμακώθηκε όταν αρνήθηκε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον οικονομικό έλεγχο ενός ιδρύματος του οποίου ηγήθηκε η σύζυγός του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή