Στα πρόθυρα πολέμου Ρωσία - Γεωργία

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 17:00
UPD:17:20
A- A A+

Στα πρόθυρα πολέμου είναι πλέον Ρωσία και Γεωργία καθώς κλιμακώνονται οι εχροπραξίες μετά την επέμβαση των γεωργιανών δυνάμεων στη Νότιο Οσετία.

Όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, γεωργιανές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το έδαφος της χώρας.

Παράλληλα ο Γεωργιανός πρόεδρος υποστήριξε ότι περίπου 150 ρωσικά τεθωρακισμένα εισήλθαν στη Ν. Οσετία.

«Πρόκειται για καθαρή εισβολή στο έδαφος μιας άλλης χώρας. Εχουμε ρωσικά τανκς στο έδαφός μας και μαχητικά πάνω από το έδαφός μας μέρα μεσημέρι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως μετέδωσε απεσταλμένη του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή, ρωσικά άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού υλικού, καθώς και «εθελοντές» μαχητές ξεκίνησαν από το Βλαντικαφκάζ, πρωτεύουσα της ρωσικής Βόρειας Οσετίας, και κατευθύνονται προς τη Νότια Οσσετία.

Η Ρωσία έχει εισβάλει στην Γεωργία και οι δύο χώρες είναι «πολύ κοντά» σε πόλεμο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τιφλίδας και τόνισε: «Αν δεν είναι ήδη πόλεμος, είμαστε πολύ κοντά σε αυτόν ... Δεχόμαστε επίθεση από τη Ρωσία».

Ο Γεωργιανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως είναι πως το συμφέρον τους να βοηθήσουν τη χώρα του.

Στην άλλη πλευρά ο διοικητής της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στη Ν. Οσετία δήλωσε ότι η καταστροφή στην πρωτεύουσα Τσκινβάλι από τους βομβαρδισμούς των Γεωργιανών είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης συνέρχεται το απόγευμα το μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και θα ακολουθήσει σχετική δήλωση της φινλανδικής προεδρίας του Οργανισμού.

Λίγο αργότερα τα ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι δυνάμεις του ρωσικού στρατού εισήλθαν στο Τσκινβάλι. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας εστάλησαν ενισχύσεις προκειμένου όπως αναφέρεται, «να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, στη Γεωργία μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, συμμάχου της Τιφλίδας, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όπου οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Λιθουανού προέδρου, η απόφαση για την αποστολή του υπουργού Εξωτερικών ελήφθη μετά από συνομιλία που είχε ο αρχηγό του κράτους με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα και τον πρόεδρο της Γεωργίας.

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ακόμη πως στη συνέχεια ο Λιθουανός πρόεδροες θα είναι σε θέση να ενημερώσει τους εταίρους της ΕΕ για την κατάσταση στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή