Δεξίωση ΕΟΕ: Δηλώσεις Μπακογιάννη, Λιάπη, Κακλαμάνη, Κυριακού και Κούβελου

Σάββατο, 09 Αυγούστου 2008 20:47
UPD:20:56
A- A A+

Την ικανοποίησή της για την τιμή και προβολή που επεφύλαξαν στην Ελλάδα οι Κινέζοι διοργανωτές, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε σήμερα στο «Σπίτι της Ελλάδας», στην καρδιά της κινεζικής πρωτεύουσας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνωας Κυριακού.

Η υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ακόμη πως δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, εστιάζοντας την προσοχή μας σε μικρά και ασήμαντα πράγματα, αλλά να τονίσουμε και να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι Κινέζοι κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης τίμησαν την Ελλάδα, με την προβολή καταπληκτικών πλάνων από την Αρχαία Ολυμπία, «τα οποία ήταν μοναδικά», όπως και την πολύ συγκινητική στιγμή, όταν τα μικρά παιδιά στο κέντρο του σταδίου τραγούδησαν στα ελληνικά τον Ολυμπιακό ύμνο. «Ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να δούμε τί σημαίνει Ελλάδα», κατέληξε η κυρία Μπακογιάννη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν ανησυχούσε για την ονομασία με την οποία θα εμφανιζόταν στην παρέλαση η αποστολή της γειτονικής χώρας, καθώς υπάρχουν οι διεθνείς νόμοι και οι κανονισμοί της ΔΟΕ, τους οποίους δεν μπορεί να παραβιάσει κανείς. «Βεβαίως, και εμείς από την πλευρά μας, είχαμε κινηθεί κατάλληλα και είχαμε ενημερώσει σχετικά τη ΔΟΕ. Ετσι όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την τελετή έναρξης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η τελετή έναρξης ήταν φανταστική. Ηταν λαμπρή, όπως ακριβώς αξίζει σε αυτή τη χώρα με τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Είμαι σίγουρος πως οι Αγώνες θα έχουν μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Κινέζοι προετοιμάζονται εδώ και 10 χρόνια και πως το κόστος αυτών των αγώνων είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το κόστος των Αγώνων της Αθήνας».

Αναφερόμενος στο νέο κρούσμα ντόπινγκ που προέκυψε στον ελληνικό αθλητισμό, ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα κάνει τα πάντα «για να έχουμε έναν αθλητισμό σε καθαρό πλαίσιο και υγιές περιβάλλον. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν και οι παραβάτες θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Σε λίγες εβδομάδες που θα ανοίξει η Βουλή θα φέρουμε προς συζήτηση το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει πάρα πολύ αυστηρές ποινές».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, είπε ότι η τελετή έναρξης των Αγώνων του Πεκίνου, είχε πολλά κοινά σημεία με αυτήν την Αθήνας, καθώς οι δύο χώρες έχουν μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνωας Κυριακού, αναφέρθηκε στο κρούσμα ντόπινγκ που έπληξε εκ νέου τον ελληνικό αθλητισμό, λέγοντας: «Δυστυχώς, είχαμε ένα κρούσμα λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξέρω το όνομα του αθλητή, αλλά λόγοι δεοντολογίας δεν μου επιτρέπουν να το αναφέρω, πολύ δε περισσότερο που δεν έχει εξεταστεί ακόμη το δεύτερο δείγμα του συγκεκριμένου αθλητή. Είναι αθλητής του στίβου (δρομέας) και προσωπικά λυπήθηκα πάρα πολύ όταν άκουσα αυτό το όνομα. Ο συγκεκριμένος αθλητής δεν πρόκειται να έρθει εδώ στο Πεκίνο και επιστρέφει στην Ελλάδα από τη χώρα όπου προετοιμαζόταν μαζί με τους συναθλητές του. Λόγω απουσίας του διευθυντή του Κέντρου ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, του κ. Γεωργακόπουλου, η εξέταση του Β' δείγματος θα γίνει στις 25 Αυγούστου».

Τέλος, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, Ισίδωρος Κούβελος, αναφέρθηκε σε καθαρά αθλητικά θέματα, λέγοντας: «Μας στεναχώρησε η σημερινή παρουσία των Ελλήνων αθλητών, αλλά δεν πρέπει να τους καταδικάζουμε. Για παράδειγμα, είναι άδικο να κρίνεται αυστηρά ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος αποκλείστηκε από ένα λάθος. Αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό. Εγώ πιστεύω στους αθλητές μας και έχουμε κάποιες προσδοκίες για τη συνέχεια, αλλά δεν θα ήθελα να πω μέχρι πού μπορούν να φτάσουν αυτές οι προσδοκίες».

Στη δεξίωση του κ. Κυριακού, εκτός των προαναφερθέντων, παραβρέθηκαν ακόμη, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, ο νομάρχης Αθηνών και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός, όλα τα μέλη της ΕΟΕ, που βρίσκονται στο Πεκίνο, εκπρόσωποι ξένων Ολυμπιακών Επιτροπών κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις