Στο Σότσι της νότιας Ρωσίας την Παρασκεύη η Γερμανίδα καγκελάριος

Μέρκελ: Αμεση, χωρίς όρους, κατάπαυση του πυρός
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 15:08
A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε την πρόθεση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με Ρώσους ηγέτες.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ γνωστοποίησε ακόμη ότι η καγκελάριος θα μεταβεί την άλλη Παρασκευή στο Σότσι της νότιας Ρωσίας για να συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με τον Στέγκ, κατά την διάρκεια της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας της καγκελαρίου με το Γεωργιανό ηγέτη, η Αγγελα Μέρκελ επέμεινε σε μία άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός και στην αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και την επιστροφή στις θέσεις που κατείχαν πριν την έναρξη της διένεξης.

Η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας πρέπει να γίνει σεβαστή, σημείωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σαββατοκύριακο με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γενς Πλότνερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ανέφερε ότι περίπου 200 Γερμανοί υπήκοοι αναχώρησαν ήδη από την Γεωργία και περίπου 100 πρόκειται να αναχωρήσουν από την Τιφλίδα για το Ερεβάν με λεωφορείο εντός της ημέρας.

Εξάλλου, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, η χώρα του οποίου προεδρεύει την περίοδο αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Γεωργία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαακασβίλι. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Μπιλτ ζήτησε εκ νέου την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή