Ρωσία: «Ο στρατός αποσύρθηκε από τη Σενάκι» της δυτικής Γεωργίας

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 22:46
UPD:22:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Aποσύρθηκαν από την πόλη Σενάκι της δυτικής Γεωργίας οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως αυτό έγινε, αφότου «εξαλείφθηκε» η απειλή για επιθέσεις Γεωργιανών κατά της Νότιας Οσετίας.

Η κίνηση αυτή της Μόσχας, με την προώθηση στρατού εκτός της Αμπχαζίας, φάνηκε πως ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο κατά των γεωργιανών δυνάμεων, ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαβεβαιώσει πως δεν έχουν πρόθεση κατάληψης εδαφών πέρα από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Σημειώνεται πως Γεωργιανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία πως μετακινούσε τα στρατεύματά της και προς την πόλη Ζουγκντίντι, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από την άλλη πλευρά, ενώ επίσης υποστήριξαν πως οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Γκόρι, 60 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα, το οποίο οι πρώτοι διέψευσαν κατηγορηματικά. Οι ισχυρισμοί των Γεωργιανών δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε από δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.

Το απόγευμα πάντως οι γεωργιανές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους γύρω από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς, τουλάχιστον έξι Γεωργιανά ελικόπτερα βομβάρδισαν στόχους γύρω από την πρωτεύουσα Τσχινβάλι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε εκφράσει τη στήριξή του στο σχέδιο που προτάθηκε από το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ για επιστροφή των δυνάμεων στις θέσεις που βρίσκονταν πριν τις 6 Αυγούστου στη Νότια Οσετία και κάποια διεθνή παρουσία στην περιοχή. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης πάντως το απέρριψε, όπως νωρίτερα είχε απορριφθεί και προτεινόμενη από την Τιφλίδα εκεχειρία, με το αιτιολογικό πως η Γεωργία συνέχιζε τις εχθροπραξίες.

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός, με το Γενικό Γραμμετέα του ΝΑΤΟ να κατηγορεί τη Ρωσία για δυσανάλογη χρήση βίας και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι διευκολύνουν τη μεταφορά Γεωργιανών στρατιωτών από το Ιράκ, με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Παράλληλα, υποστήριξε πως η Δύση συγχέει τους πραγματικούς επιτιθέμενους με τα θύματα της σύγκρουσης στη Νότια Οσετία.

Υπενθυμίζεται πως στη φλεγόμενη περιοχή έχει μεταβεί έχει μεταβεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μαζί με το Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ, αναλαμβάνοντας διαμεσολαβητική πρωτοβουλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/11/1550057.htm .

Επίσης, μετά από αίτημα της Ρωσίας, την Τρίτη συνεδριάζει εκτάκτως το συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Απόψε συνέρχεται εκ νέου και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ακρόαση ενός ανώτερου αξιωματούχου του οργανισμού για τη διατήρηση της ειρήνης, ο οποίος θα ενημερώσει το Σώμα για την εξέλιξη της κατάστασης στον Καύκασο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή