Επαιξε σαν Ελλάδα και θριάμβευσε

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008 11:26
UPD:19:06
REUTERS /LUCY NICHOLSON

A- A A+

Αποδίδοντας εντυπωσιακό μπάσκετ, η Εθνική μας ομάδα πέτυχε μεγάλη νίκη με 23 πόντους διαφορά (87-64) επί της Γερμανίας του Ντερκ Νοβίτσκι (13 πόντοι), στο δεύτερο αγώνα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, πιο αποτελεσματική και υπομονετική στο παιχνίδι της σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στους Ισπανούς, ξέφυγε στο σκορ στη β' περίοδο -η διαφορά έφθασε ακόμα και τους 27 πόντους- και τελικά υποχρέωσε σε συντριβή τα «Πάντσερ».

Ελληνικό ήταν το πρώτο τετράλεπτο με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να φτάνει τη διαφορά ακόμη και στους 10 πόντους (12-2) χάρη στην εκπληκτική άμυνα σχεδόν με την επαναφορά. Η απάντηση των Γερμανών ήρθε από τη γραμμή των 6.25μ. Με ποσοστό ευστοχίας 71% (5/7), η ομάδα του Μπάουερμαν, κατάφερε σιγά-σιγά να ροκανίσει τη διαφορά. Ο Νοβίτσκι με οκτώ πόντους, βοηθούμενος από τους Γκριν και Σούλτζε, έφεραν το ματς στα ίσα (21-21) στο 9ο λεπτό, για να προηγηθούν για πρώτη φορά στο ματς με δίποντο του Σούλτζε (21-23).

Η αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου ήταν εξίσου καλή με την αυτή του πρώτου. Οι "μαγικές" συνεργασίες των Παπαλουκά, Διαμαντίδη και Σπανούλη, αλλά και η ποιοτική δουλειά σε άμυνα, άλλαξαν εκ νέου τα δεδομένα στο ματς. Το ελληνικό συγκρότημα με οκτώ πόντους του Διαμαντίδη, σε συνδυασμό με το... σπάσιμο των ταμπλό από τους Γερμανούς από μακρινή απόσταση (0/4 στα σουτ τριών πόντων σε πέντε λεπτά), κατάφερε να πετύχει σερί 14-1 και να εκτοξεύσει τη διαφορά και πάλι σε διψήφιο αριθμό πόντων (15` 35-24). Τα δύο τρίποντα του Γκριν και το ένα του Ρόλερ, έφεραν εκ νέου ανησυχία στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη (18` 39-33), όμως αυτή τη φορά οι ελληνικές απαντήσεις ήταν άμεσες. Ο Σπανούλης με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στους εννέα και ο Μπουρούσης με λέι άπ, μετά από εξαιρετική συνεργασία με τον Φώτση, στους 11, διαφορά που σημάδεψε και το πρώτο ημίχρονο (44-33).

Το τρίτο δεκάλεπτο, αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση σε όσους προσπάθησαν να "υποβαθμίσουν" την οντότητα αυτής της ομάδας, αμέσως μετά την ήττα με την Ισπανία. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σπανούλη που σημείωσε 11 πόντους, αλλά και τον Γλυνιαδάκη να σημειώνει τέσσερις σερί πόντους, ως απάντηση στα δύο τρίποντα του Σούλτζε, το ελληνικό συγκρότημα, έδωσε διαστάσεις στη διαφορά. Το +11 του πρώτου ημιχρόνου, έγινε +17 (57-40) στο25` και +21 (66-45) στο 28`, με τον Σπανούλη να έχει φτάσει τους 17 πόντους, τον Παπαλουκά τους 13 και τον Διαμαντίδη τους 10. Την ίδια στιγμή ο Νοβίτσκι φορτώθηκε με τέταρτο φάουλ, με αποτέλεσμα Μπάουερμαν να τον τραβήξει στον πάγκο. Με αυτά και με αυτά, η διαφορά με τη λήξη της τρίτης περιόδου παρέμεινε στους 21 πόντους (69-48), προαναγγέλοντας το ευχάριστο φινάλε.

Ο Παπαλουκάς με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 23 πόντους (71-48) με τον Μπάουερμαν να κάνει αρκετές αλλαγές, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει το... θολό τοπίο που είχαν δημιουργήσει οι παίκτες του. Ότι κι αν δοκίμασε όμως, η εξέλιξη ήταν η ίδια με την Ελλάδα να διατηρεί προβάδισμα νίκης, την οποία τελικά και κατέκτησε με το... κοντέρ να σταματάει στο +23 (87-64) και ενώ λίγο πριν το τέλος είχε "σκαρφαλώσει" και στους 27 πόντους (87-60).

Πρώτος σκόρερ για την Εθνική μας ο συνήθης ύποπτος Σπανούλης με 23 πόντους, ενώ πολύ καλοί ήταν επίσης οι Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Γλυνιαδάκης.

Επόμενος αντίπαλος οι Αμερικανοί την Πέμπτη στις 15:00.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 44-33, 69-48, 87-64.

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 15, Μπουρούσης 5, Ζήσης 2, Σπανούλης 23, Βασιλόπουλος 7, Φώτσης 9, Πρίντεζης 6, Γλυνιαδάκης 8, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 12, Σχορτσιανίτης, Πελεκάνος.

Γερμανία (Μπάουερμαν): Κέιμαν 4, Νοβίτσκι 13, Χάμαν, Γιάγκλα 4, Γκριν 11, Όλμπρεχτ 1, Γκάρετ, Ρόλερ 5, Σούλτσε 11, Φέμερλινγκ 7, Τσβίνερ, Βισότσκι 6.

Συνέντευξη Τύπου προπονητών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Είχαμε άγχος, όμως με υπομονή καταφέραμε να πάρουμε αυτό το παιχνίδι. Ελεγξαμε το ματς, ακόμη κι όταν οι Γερμανοί άρχισαν να μας βάζουν το ένα τρίποντο πίσω από το άλλο. Ολοι οι παίκτες είχαν καθαρό μυαλό».

Αναφορικά με το ματς της Πέμπτης με την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ομοσπονδιακός προπονητής είπε: «Η ομάδα των ΗΠΑ είναι ένα πολύ σπουδαίο σύνολο, αλλά κι εμείς έχουμε την ευκαιρία, απέναντι σε μία τέτοια ομάδα, να παίξουμε υψηλού επιπέδου μπάσκετ».

Ντιρκ Μπάουερμαν: «Η δυνατή άμυνα της Ελλάδας ήταν αυτή που συνετέλεσε στην ήττα μας. Εξαιτίας αυτής, ο Κέιμαν βγήκε εκτός παιχνιδιού. Είμαι απογοητευμένος, όμως έχουμε μπροστά μας κι άλλους αγώνες και συνεχίζουμε. Δεν έχει σημασία αν χάνεις με 2 ή με 25 πόντους, γιατί, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, κατάφερε σε δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια να δείξει τελείως διαφορετικά πρόσωπα».

Δηλώσεις

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: «Η Εθνική δεν έχει κάνει ακόμη αυτό που μπορεί. Είχαμε επηρεασμένη ψυχολογία στο πρώτο παιχνίδι, αλλά σήμερα δείξαμε ότι βελτιωνόμαστε. Είμαι υπερήφανος που συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς και όλοι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό».

Σχετικά με το προσεχές παιχνίδι με τις ΗΠΑ, ο φόργουορντ του Ολυμπιακού είπε: «Τους σεβόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε. Αν όλα πάνε καλά, θα ξανακερδίσουμε. Είναι δύσκολο παιχνίδι, πάντως, και δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό που έγινε πριν από δύο χρόνια».

Ανδρέας Γλυνιαδάκης: «Σήμερα δείξαμε ότι μπορούμε να πιέσουμε για 40 λεπτά, κάτι που δυστυχώς δεν κάναμε με την Ισπανία. Δείξαμε επίσης καλύτερα στοιχεία στο παιχνίδι μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην άμυνα και να προετοιμαστούμε για τα επόμενα παιχνίδια. Προσωπικά είμαι έτοιμος να βοηθήσω σε οποιοδήποτε ρόλο μου αναθέσει ο προπονητής. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς τη βοήθεια των συμπαικτών μου».

Σε ερώτηση για το «ταξίδι» του σε NBDL, ΝΒΑ και την επιστροφή του στην Ελλάδα, είπε: «Κάθε αθλητής πρέπει να βελτιώνεται και αυτό έκανα και εγώ τόσα χρόνια. Η συμμετοχή μου στην Εθνική ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Όσο για το παιχνίδι με τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η Αμερική εφέτος είναι καλύτερη και πιο έτοιμη από τις προηγούμενες χρονιές. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι, αλλά, αν είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, θα βγούμε κερδισμένοι».

Βασίλης Σπανούλης: «Ήταν τελικός για μάς αυτό το παιχνίδι. Παίξαμε καλό και θεαματικό μπάσκετ, συνδυάζοντας το γεγονός ότι ήρθε μία πολύ καλή νίκη την κατάλληλη χρονική στιγμή, που θα μας ανεβάσει την ψυχολογία. Είναι σημαντικό ότι κρατήσαμε τη διαφορά μέχρι το τέλος».

Αναφορικά με το παιχνίδι με την Ισπανία, είπε: «Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πέντε σερί νίκες και να χάναμε στο νοκ άουτ. Από μία άποψη, είναι καλό που ήρθε τώρα η ήττα και συνεχίζουμε για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις