Κολύμβηση: Δηλώσεις Χριστόδουλου Χούμα για τις ελληνικές συμμετοχές

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008 13:12
A- A A+

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των Ελλήνων κολυμβητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχουν ικανοποιήσει τον Χριστόδουλο Χούμα. Ο εθνικός προπονητής, αναφέρθηκε ακόμη στην έκρηξη των επιδόσεων, το νέο τύπο μαγιό που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές, αλλά και στην ελληνική συνέχεια στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

"Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Είχαμε κάποιες αποτυχίες, με συνέπεια να μην έρθουν κάποιοι χρόνοι και κάποιες προκρίσεις. Έχουμε όμως και συνέχεια και θα περιμένουμε να δούμε πως θα πάμε, κάνοντας ταμείο στο τέλος. Δεν θέλω να μιλήσω για το ποιοι αθλητές θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Υπήρχαν αθλητές που κολύμπησαν αξιοπρεπώς, κάποιοι άλλοι όμως επηρεάστηκαν από το υψηλό επίπεδο των αγώνων. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην κολύμβηση το τελευταίο διάστημα και ειδικά τώρα πάνω στου αγώνες όπου γινόμαστε μάρτυρες μια έκρηξης από πλευράς επιδόσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, η κούρσα 4x100μ. ελεύθερο ανδρών, όπου το παγκόσμιο ρεκόρ κατέβηκε κατά τέσσερα δευτερόλεπτα. Οι έξι πρώτες ομάδες από τις οκτώ που πήραν μέρος στον τελικό, κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ. Και δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση, αφού υπάρχουν πολλές ακόμη που μαρτυρούν την εκτόξευση των επιδόσεων σε επίπεδα ακατανόητα", είπε ο εθνικός προπονητής.

Σε ερώτηση για το αν ο νέος τύπος μαγιό που χρησιμοποιούν οι αθλητές έχει συνεισφέρει στην επίτευξη τέτοιων επιδόσεων, ο κ. Χούμας είπε: "Παίζει ρόλο και το μαγιό. Και εμείς κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και βρήκαμε αυτά τα μαγιό. Κολύμπησαν με αυτά, όμως δεν νομίζω ότι η έκρηξη αυτή οφείλετε μόνο στα μαγιό των διαφόρων εταιριών. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η κολύμβηση έχει αποκτήσει μια τεράστια αποδοχή από τους φιλάθλους, καλλιεργείτε σε όλον τον κόσμο και το υψηλό επίπεδο πια αυτό έχει φτάσει σε άλλου τύπου οργάνωσης, προπόνησης και προετοιμασίας".

Σχετικά με τη συνέχεια στο Ολυμπιακό μίτινγκ κολύμβησης, ο κ. Χούμας είπε ότι μεγάλη ελπίδα για διάκριση αποτελεί ο Σπύρος Γιαννιώτης. "Έχουμε ακόμη αρκετούς αθλητές που θα πέσουν στα αγωνίσματά τους, με διαφορετικούς στόχους. Η περίπτωση του Σπύρου Γιαννιώτη είναι αυτή που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον, τόσο στα 1.500μ. όσο και στον μαραθώνιο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Μαριάνας Λυμπερτά, από την οποία περιμένουμε κάποια διάκριση".

Στο κωπηλατοδρόμιο, όπου θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος των ανδρών και γυναικών, η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα (5-6 βαθμούς μεγαλύτερη απ` ότι στους κανονικούς στίβους) και ο εθνικός προπονητής είπε ότι αυτό ίσως δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. "Αν η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλή, σίγουρα είναι πρόβλημα. Οι κολυμβητές είναι συνηθισμένοι να κολυμπούν σε θερμοκρασία 20-22 βαθμούς. Αν η θερμοκρασία είναι 27-28 βαθμούς τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Τα 10 χιλιόμετρα δεν βγαίνουν εύκολα σε τόσο ζεστά νερά. Ελπίζω μέχρι τότε να δροσίσει ακόμη περισσότερο , γιατί διαφορετικά όλοι οι αθλητές θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα".

Καταλήγοντας, ο κ. Χούμας είπε ότι οι αγώνες αυτοί θα πρέπει να αποτελέσουν παρένθεση στη γενικότερη παρουσία της ελληνικής κολύμβησης τον τελευταίο καιρό. "Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο Πεκίνο, ουδείς πρέπει να λησμονήσει, τις επιτυχίες που έχει η ελληνική κολύμβηση τον τελευταίο καιρό, από το Αϊντχόφεν αλλά κυρίως με τη νέα φουρνιά των Ελλήνων κολυμβητών. Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο εφήβων-νεανίδων και κατέκτησαν ένα μετάλλιο ενώ έδωσαν το παρών σε 8-9 τελικούς, αυτά που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό με συνολική παρουσία δύο μετάλλια και 23 τελικούς. Υπάρχει προοπτική αλλά θα πρέπει να διορθώσουμε και πολλά πράγματα στην όλη προετοιμασία μας. Η ομοσπονδία πιστεύω ότι θα βρει τον τρόπο για να έρθουν και πάλι οι επιτυχίες του 2004".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις