O Μάικλ Φελπς κορυφαίος αθλητής στην ιστορία των Αγώνων

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008 11:22
A- A A+

Τελευταία ημέρα του Ιουνίου του 1985. Σε μαιευτήριο της Βαλτιμόρης, έρχεται στον κόσμο το τρίτο παιδί του Φρεντ και της Ντέμπι Φελπς. Ο Φρεντ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά του. Μετά από δύο κόρες, ήλθε ο διάδοχος και ένα από τα πρώτα πράγματα που είπε, κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά του, ήταν η συνηθισμένη ατάκα του κάθε... χαζομπαμπα: "Εσυ, αγόρι μου, θα γίνεις κάποτε σπουδαίος..."

Εικοσιτρία χρόνια και 44 ημέρες μετά, ο Μάικλ Φελπς διέψευσε τον πατέρα του! Δεν έγινε "σπουδαίος". Εγινε θρύλος, μύθος αξεπέραστος, έγραψε το όνομά του στην ιστορία με μπογιά που -όπως έχει δείξει η ιστορία- διαρκεί για δεκαετίες.

Ο Μάικλ Φρεντ Φελπς, από σήμερα είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το όνομά του τοποθετήθηκε δίπλα σε αυτά των μεγάλων μορφών που σημάδεψαν την υπεραιωνόβια ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης. Ο Μάικλ Φρεντ Φελπς, στα 23 του χρόνια, είναι ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με δέκα χρυσά μετάλλια.

Μεγαλώνοντας στη συνοικία Ρότζερς Φόρτζ της Βαλτιμόρης, ο "ΜΡ" αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Στα έξι του, διαγνώσθηκε ότι πάσχει από την ασθένεια ADHD, που έχει να κάνει με υπερκινητική δυσλειτουργία. Είχε πολύ ενέργεια μέσα του κι οι αδελφές του, η Γουϊτνι κι η Χίλαρι, τον προέτρεψαν να αρχίσει κολύμβηση, μήπως και την εξωτερικεύσει. Αυτός, το... παράκανε!

Λίγα χρόνια αργότερα, οι γονείς του χώρισαν. Αστυνόμος ο Φρεντ, γυμνασιάρχης η Ντέμπι, η πειθαρχία ήταν εξασφαλισμένη. Ετσι, ο μικρός Μάικλ πήγαινε πρώτος στις προπονήσεις, έφευγε τελευταίος και στο σχολείο του, το Τάουσον Χάι, ανταποκρινόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στις υποχρεώσεις του.

Ηταν φυσικό ταλέντο. Κατέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στις μικρές ηλικίες, αγωνίστηκε στους αγώνες της πολιτείας του Μέριλαντ και διακρίθηκε, ενώ ο κόσμος άρχισε να συζητά για τον πιτσιρικά από τη Βαλτιμόρη. Το 2000 στο Σίδνεϊ, μόλις στα 15 του, έγινε ο νεότερος Αμερικανός κολυμβητής που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Μετάλλιο δεν πήρε στα 200μ πεταλούδα (5ος στον τελικό), αλλά πέντε μήνες μετά τους Αγώνες του Σίδνεϊ, κατέρριψε στο ίδιο αγώνισμα το παγκόσμιο ρεκόρ. Σε ηλικία 15 ετών και 9 μηνών, έγινε ο νεότερος κολυμβητής στην ιστορία, που κάνει δικό του ένα ρεκόρ κόσμου.

Από την ημέρα εκείνη, ο Φελπς ακολούθησε μία φρενήρη πορεία προς την κορυφή, παρασύροντας στο διάβα του και τον "αυτοκράτορα" εκείνης της περιόδου, Ιαν Θορπ. Ολοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην Αθήνα, όπου ο 19χρονος Φελπς κατέκτησε έξι χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια.

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Κι όταν στα 19 του ένας αθλητής έχει έξι χρυσά, το "στοιχειωμένο" ρεκόρ των εννέα που κρατούσαν μαζί τέσσερα ζευγάρια χέρια, είχε αρχίσει να "τρέμει". Ο Μαρκ Σπιτς (1968-1972), ο Καρλ Λιούις (1984-1996), ο Πάαβο Νούρμι (1920-1928) και η Λαρίσα Λατίνινα (1956-1964), μοιράζονταν τον τίτλο του πιο επιτυχημένου αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων, έχοντας κατακτήσει από εννέα χρυσά μετάλλια. Ανάμεσά τους, υπερτερούσε ο Νούρμι, που έχει συνολικά 12.

Ο Φελπς βρίσκεται πλέον στην κορυφή με 10 χρυσά - 12 συνολικά και αναμένεται να αυξήσει τη συγκομιδή του, καθώς μένουν ακόμα πέντε αγωνίσματα για να ολοκληρωθεί η παρουσία του στο Πεκίνο! Κι αν το ρεκόρ του Νούρμι κράτησε 80 χρόνια, ποιος (και κυρίως... πότε!) θα βρεθεί να ξεπεράσει τα επιτεύγματα του Μάικλ Φελπς;

Οι διακρίσεις του Φελπς

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : 10 χρυσά - 2 χάλκινα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ: 18 χρυσά - 2 ασημένια

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: 2003, 2004, 2006, 2007

* Εχει καταρρίψει στην καριέρα του 28 παγκόσμια ρεκόρ

* Σήμερα, κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ στα εξης αγωνίσματα: 200μ ελεύθερο, 200μ πεταλούδα, 200μ μικτή ατομική, 400μ μικτή ατομική, 4Χ100μ ελεύθερο, 4Χ200μ ελεύθερο

ΤΟ... ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΑ

Οπως κάθε Αμερικανός σούπερ σταρ που... σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι ο Μάικλ Φελπς απασχόλησε αρνητικά τη δημοσιότητα το Νοέμβριο του 2004. Δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε 100 ημέρες από τον θρίαμβο της Αθήνας και ο -τότε 19χρονος- Ολυμπιονίκης συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος, σε αυτοκινητόδρομο του Σάλισμπερι, στο Μέριλαντ.

Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, του επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δολαρίων και για αρκετές εβδομάδες βρισκόταν σε γυμνάσια της πολιτείας, όπου μιλούσε στους μαθητές για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Παρακολούθησε, επίσης, και κάποιες συνεδρίες του οργανισμού "Μητέρες κατά της οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ". Σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας, ο Φελπς χαρακτήρισε το συμβάν "μεμονωμένο περιστατικό" και παραδέχθηκε πως "... με την πράξη μου αυτή απογοήτευσα τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Υποθέτω πως απογοήτευσα και πολλούς άλλους συμπατριώτες μου".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις