Ντ. Μπακογιάννη: Η κρίση στη Ν. Οσετία δεν πρέπει να συνεχιστεί

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008 17:21
UPD:17:37
A- A A+

H συνεπής τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, είναι οι τέσσερις άμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για να δρομολογηθεί η επίλυση της κρίσης στη Νότια Οσετία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ταυτόχρονα δε επεσήμανε ότι η μη προσφυγή στη βία, ως μέσου επίλυσης διενέξεων αφενός κι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών αφετέρου, αποτελούσαν ανέκαθεν δύο θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Η κ. Μπακογιάννη, αφού ανέφερε πως η κρίση στη Νότια Οσετία δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, κάνοντας λόγο για εσφαλμένους χειρισμούς και αποφάσεις, σημείωσε πως τώρα αυτό που προέχει είναι να μη συνεχιστεί. Πρόσθεσε ακόμη πως η άμεση και αποτελεσματική δραστηριοποίηση της Γαλλίας αξίζει συγχαρητηρίων.

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης και είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά της. Όπως είπε, εκτός από την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με C-130 http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/13/1551060.htm , αποφασίστηκε και η διάθεση οικονομικής βοήθειας ύψους 100.000 ευρώ, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για την ανακούφιση των προσφύγων της Νοτίου Οσετίας που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή