Το νέο κρούσμα ντόπινγκ που εμφανίστηκε στον ελληνικό αθλητισμό, το δεύτερο μέσα στην τρέχουσα Ολυμπιακή περίοδο, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και δικαιολογημένες απορίες σε ολόκληρη τη φίλαθλη κοινή γνώμη της χώρας μας.
Ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνως Κυριακού, ο οποίος μας δέχθηκε στο «Ελληνικό σπίτι» στο Πεκίνο. Η συνέντευξη αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στο ντόπινγκ, αλλά εξελίχθηκε σε «εφ όλης της ύλης», καθώς ο πρόεδρος της ΕΟΕ, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας και αποκάλυψε ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του για δεύτερη τετραετία στις επερχόμενες εκλογές. Επίσης, ο κ. Κυριακού, τόνισε πως η ΕΟΕ θα ζητήσει από την Πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερες ποινές για τους ντοπαρισμένους αθλητές, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι όλοι οι αθλητές ντοπέ. Δεν είναι όλος ο αθλητισμός βρώμικος. Υπάρχει η κατηγορία εκείνων που διαβρώνουν τον αθλητισμό και αυτούς κυνηγάμε μέχρι τέλους. Η ΕΟΕ τετραπλασίασε τους ελέγχους και τις δαπάνες για το ντόπινγκ κοντρόλ. Από το 2004 έως σήμερα, από ίδιους πόρους, έχουμε δαπανήσει ποσό πάνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ για ελέγχους ντόπινγκ. Για πρώτη φορά όλοι οι αθλητές πέρασαν τέσσερις ελέγχους πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ποια είναι η φιλοσοφία μας; Θέλουμε καθαρό αθλητισμό, δεν θέλουμε βρώμικα μετάλλια. Αν δεν μπορούμε να έχουμε καθαρά μετάλλια, τότε θα κάνουμε μαζικό αθλητισμό. Ποτέ όμως βρώμικο πρωταθλητισμό. Η ΕΟΕ, θα συνεχίσει τους ελέγχους με ακόμη πιο εντατικότερο ρυθμό μέχρι να εξαλειφθεί, κατά το δυνατόν φυσικά, το φαινόμενο με αυτούς που χρησιμοποιούν ουσίες εξαπατώντας τους συναθλητές τους και το Ολυμπιακό κίνημα. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Κάθε αθλητής που ανιχνεύεται θετικός δεν είναι ήττα είναι μία νίκη απέναντι στο σύστημα αυτό και μια σοβαρή ενίσχυση της προσπάθειας των καθαρών. Θα ζητήσω από την Πολιτεία εκ νέου, να γίνει ακόμη πιο αυστηρός ο νόμος περί ντόπινγκ. Οι παραβάτες πρέπει να διώκονται αυστηρά. Η Κοινωνία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε όσους χαλκεύουν το μέλλον της νεολαίας μας.»
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ, ο κ. Κυριακού είπε: «Η ΕΟΕ μόνο ελέγχει τους αθλητές. Δεν σχετίζεται ούτε με την προετοιμασία τους, ούτε με τις επιλογές που κάνουν οι ομοσπονδίες, ενώ δεν έχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στις ομοσπονδίες που θα εξακολουθήσουν να παραβιάζουν τους κανονισμούς περί ντόπινγκ, όπως μπορούν άλλες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, όπως αυτές της Ιταλίας (CONI) και της Ισπανίας, που είναι οι ανώτατες αθλητικές αρχές. Εγώ θα συνεχίσω να ακούγομαι κακός και ίσως εναντίον του συστήματος αλλά πιστεύω ότι ο ναός του αθλητισμού είναι η Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο μαζικός αθλητισμός, ο μαθητικός κ.ο.κ., θα είναι στα χέρια της Πολιτείας, αλλά την ώρα που μιλάμε για πρωταθλητισμό, μία είναι η αρχή και αυτή λέγεται Ολυμπιακή Επιτροπή».
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, δεν έκρυψε την οργή του για το νέο περιστατικό ντόπινγκ που προέκυψε στον ελληνικό αθλητισμό και είναι χαρακτηριστικό πως δεν θέλησε να αναφέρει ακόμη και το όνομα της Φανής Χαλκιά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυρία αυτή έφυγε και από το χωριό και από την πρωτεύουσα της Κίνας και είναι καθ οδόν προς την Ελλάδα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο».
Ζητήσαμε από τον κ. Κυριακού, να σχολιάσει το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τώρα έχουμε αλλεπάλληλα κρούσματα ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό, σε διαφορετικά αθλήματα, αλλά με την ίδια απαγορευμένη ουσία την περίφημη Μ3:
«Αυτή η ουσία, απ ότι λέγεται έχει έρθει από την Κίνα. Ακούω διάφορες δικαιολογίες ότι έγινε λάθος κλπ. Αυτό πρέπει να το αποδείξουν. Εγώ δικαστής δεν πρόκειται να γίνω και δεν έχω γνώσεις γι αυτά τα πράγματα. Μου λέτε εμένα ντόπινκ και δεν ξέρω τι είναι αυτό ακριβώς. Ούτε χημικός είμαι, ούτε ειδικός σε αυτά τα πράγματα. Ενα ξέρω να πω: Εμείς με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), έχουμε άριστη συνεργασία και πριν φύγει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε αθλητής πέρασε τέσσερις φορές από ελέγχους, εκτός από αυτούς που πραγματοποίησε η WADA. Τι να πω άλλο δηλαδή, πραγματικά δεν ξέρω. Θα το πολεμήσουμε. Μπορεί να γίνω κακός εγώ αλλά δεν με ενδιαφέρει. Όπως δεν θα έδινα στα παιδιά μου, έτσι δεν θέλω και άλλα παιδιά να παίρνουν αυτές τις ουσίες. Θέλουμε καθαρό αθλητισμό.»
Το ζήτημα με τη Φανή Χαλκιά και όλη αυτή η αναστάτωση που προκλήθηκε, έχει επηρεάσει τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής και ιδιαίτερα τους αθλητές;
«Κοιτάξτε. Σήμερα αγωνίζεται στον τελικό η Δεβετζή. Η κοπέλα έχει υποβληθεί σε αρκετούς ελέγχους και όπως πληροφορήθηκα είναι καθαρή. Της εύχομαι το χρυσό ή οποιοδήποτε μετάλλιο γιατί ο αγώνας είναι για όλα τα μετάλλια και όλες τις θέσεις. Πιστεύω σε αυτήν τη κοπέλα πολύ, όπως και στον Ιακωβάκη. Αλλά βεβαίως το ηθικό είναι πεσμένο. Δηλαδή οι καθαροί ντρέπονται αυτή τη στιγμή. Η ντροπή δεν ανήκει στον αθλητή. Ο αθλητής εκπροσωπεί τη χώρα του, εκπροσωπεί την Ελλάδα. Το ντόπινγκ λερώνει το όνομα της χώρας μας και αυτό το πράγμα δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο. Μέχρι σήμερα δυστυχώς έχει μείνει ατιμώρητο. Το να φας δύο χρόνια αποκλεισμό είναι αστείο. Αν με ρωτήσετε εμένα τι θα έπρεπε να γινότανε, σας απαντώ αποκλεισμό δια βίου. Ηδη η ΔΟΕ έχει αποφασίσει πως αν τιμωρηθείς με ποινή έξι μηνών δεν πας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φέρνουν τα λεφτά. Τα λεφτά τα φέρνουν τα μίτινγκ, τα παγκόσμια πρωταθλήματα κλπ. Εγώ είμαι υπέρ των αυστηρότατων κυρώσεων, γιατί στο τέλος τέλος, τα άλλα παιδιά που είναι καθαρά δεν φταίνε. Δεν είναι καλό παράδειγμα το ότι σε κάνω αξιωματικό και να τρέχουν όλοι να γίνουν αξιωματικοί παίρνοντας τη ντόπα. Δεν λέω ότι όλοι οι Ολυμπιονίκες μας ήταν βρώμικοι. Κάθε άλλο, αλλά σήμερα αυτό το πράγμα έχει εξελιχθεί σε πληγή».
Αρα, είστε υπέρ της άποψης για την κατάργηση αυτών των προνομίων που έχουν θεσπιστεί, δηλαδή προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις κλπ;
«Αυτά τα προνόμια υπήρχαν στη Σοβιετική Ενωση και στην Ανατολική Γερμανία. Αυτό το σύστημα έφυγε. Δεν υπάρχει. Ανήκει στην κακή ιστορία. Εμείς εντάξει, καταλαβαίνω, διψάγαμε για διακρίσεις, είχαμε μπροστά μας τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στους οποίους πετύχαμε απόλυτα. Νομίζω ότι καλύτεροι Αγώνες δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Πολλά έχουν να ζηλέψουν οι σημερινοί διοργανωτές από την Αθήνα, αλλά το παρακάναμε.»
Καθημερινά έρχεστε σε επαφή με τα μέλη της ΔΟΕ, με τους ομολόγους σας των άλλων Ολυμπιακών Επιτροπών. Ποιο κλίμα εισπράττετε για τα περιστατικά ντόπινγκ στον αθλητισμό μας;
«Ευτυχώς, δεν είχαμε κανένα κρούσμα από ελέγχους που να έγιναν εδώ στο Πεκίνο, αλλά δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Απλώς, θα έπεφταν πιο χαμηλά τα μούτρα μας εδώ πέρα. Κοιτάξτε, οι ξένοι αποφεύγουν να σχολιάσουν. Την Ελλάδα την έχουν από μέσα τους ως την κοιτίδα του Ολυμπισμού. Από τη χώρα μας φεύγει η Φλόγα δύο φορές στην τετραετία, στους Θερινούς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάπου δεν μπορούν να φωνάξουν. Από μέσα τους όμως είναι σίγουρο πως μας σχολιάζουν. Εγώ πάντως νοιώθω ντροπή γι αυτό και δεν σας κρύβω αρχίζω και κρύβομαι, αντί να καμαρώνω.
Πως κρίνετε την, μέχρι στιγμής, αγωνιστική παρουσία των αθλητών μας εδώ στο Πεκίνο και τι μπορούμε να προσδοκούμε στη συνέχεια;
«Περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά αν σκεφτούμε ότι εδώ είναι όλη η υφήλιος και ότι εμείς εκπροσωπούμε μια πολύ μικρή χώρα, μια κουκίδα πάνω στον παγκόσμιο χάρτη... Η Ελλάδα είναι πιο μικρή από το Μανχάταν. Οι Ελληνες είμαστε 10 εκατομμύρια και όμως έχουμε έρθει εδώ με πολλούς αθλητές και αθλήτριες, με μια τόσο μεγάλη ομάδα. Αυτό είναι νίκη της Ελλάδας που έχει τη δυνατότητα να έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα. Δεν πήραμε το μετάλλιο στο τζούντο με τον Ηλία Ηλιάδη. Υπάρχουν και ατυχίες. Ανθρωποι είναι, δεν είναι μηχανές. Επειδή είχαμε χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ξαναπάρουμε ή να πάρουμε κάποιο άλλο. Το παιδί ήταν άτυχο, αλλά χαίρομαι γιατί ήταν καθαρό και για το πείσμα και το πάθος του, που είπε «Εγώ θα πάω στο Λονδίνο να πάρω αυτό το μετάλλιο που έχασα εδώ» Ε, αυτό το πράγμα δείχνει ψυχή. Λοιπόν εγώ είμαι ευχαριστημένος και οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί. Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε καλά, καθώς πήραμε χάλκινο μετάλλιο με την Μπεκατώρου στην Ιστιοπλοία και στη συνέχεια το ασημένιο μετάλλιο των Πολύμερου-Μούγιου στην Κωπηλασία, αλλά έχουμε την Δεβετζή, τον Ιακωβάκη, τον Τσάτουμα. Εχουμε το μπάσκετ μην το ξεχνάμε. Αυτά τα παιδιά είναι ήρωες και πιστεύω πολύ σε αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά του μπάσκετ, εκτός από καλοί αθλητές έχουν ήθος. Τέτοιο ήθος που σπανίζει στον αθλητισμό. Και όταν μάλιστα είναι ένα ομαδικό άθλημα. Καταλαβαίνετε τι ρόλο παίζει το ήθος για να είναι όλα μαζί αυτά τα παιδιά ενωμένα και αφοσιωμένα στην ομάδα».
Αν κάναμε μια σύγκριση μεταξύ των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και αυτών εδώ στο Πεκίνο, τι συμπεράσματα θα βγάζαμε; Για παράδειγμα οι Κινέζοι έχουν κάνει καταπληκτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
«Εγώ δεν θα αφαιρέσω τίποτα από τις δικές μας εγκαταστάσεις, που ήταν εξίσου πολύ καλές. Δεν νομίζω ότι απέτυχε πουθενά οργανωτικά η χώρα μας. Δεν νομίζω ότι είχαμε εγκαταστάσεις χειρότερες. Αντίθετα κάποιες από τις δικές είναι καλύτερες από αυτές του Πεκίνου. Οργανωτικά ήμασταν πραγματικά τέλειοι. Στην Κίνα έχουν καλές εγκαταστάσεις αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι έχουν λάβει μέριμνα για το αύριο. Είναι ήδη αποφασισμένο και προγραμματισμένο το τι θα ακολουθήσει. Παραδειγματίστηκαν από το Σίδνεϊ και έχουν αποφασίσει για το μέλλον όλων των εγκαταστάσεων. Ακόμη και το χωριό, το Ολυμπιακό, έχουν πουληθεί ήδη όλα τα διαμερίσματα. Μόλις τελειώσουν και οι Παραολυμπιακοί, έρχονται οι νέοι ιδιοκτήτες αυτών των διαμερισμάτων. Απ ότι έμαθα πουλήθηκαν προς 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αστρονομικό ποσό για την Κίνα.»
Τι προτάσεις προτίθεται να καταθέσει στην Πολιτεία η ΕΟΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού αθλητισμού:
«Πρώτα απ όλα έχουμε εκλογές στην ΕΟΕ, σε τρεις τέσσερις μήνες. Εγώ ναι, θα θέσω υποψηφιότητα. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πάντα άγνωστο. Κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει η κάλπη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως αν εγώ μείνω έξω, δεν θα συνεχίσω να αγαπώ τον αθλητισμό και να προσφέρω. Αλλά, εάν εκλεγώ, η πρώτη μου πρόταση θα είναι αυτή που έκανα στον κ.Ορφανό και στον κύριο Πρωθυπουργό: Να γίνει ιδιωτικού δικαίου η ΕΟΕ. Θέλουν να μας επιχορηγήσει η Πολιτεία; Ευπρόσδεκτο, αλλά αν γίνουμε ιδιωτικού δικαίου θα έχουμε τη μεγάλη δυνατότητα να αποκτήσουμε περισσότερους χορηγούς απ ότι αυτή τη στιγμή. Ποτέ δεν είχαμε σε άλλες τετραετίες τόσους χορηγούς όσους έχουμε σήμερα. Αυτή τη φορά οι χορηγοί μας ήταν εκλεκτοί και δεν σας κρύβω ότι μας έδωσαν αρκετά χρήματα για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Βεβαίως η Πολιτεία θα έχει την εποπτεία στον αθλητισμό και φυσικά στην ΕΟΕ, αλλά αν μας αφήσουν να κάνουμε πραγματική αθλητική δραστηριότητα, σας εγγυώμαι ότι ο Ελληνικός αθλητισμός θα πάει πολύ καλύτερα».
Ο κ. Κυριακού δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον θεσμοθετημένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI), η οποία αυτοχρηματοδοτείται, καθώς έχει τεράστια έσοδα από πολλές πλευρές, με αποτέλεσμα αυτά τα έσοδα να τα επενδύει στον ιταλικό αθλητισμό:
«Χθες ήμουν καλεσμένος στο περίπτερό τους. Δεν είναι μόνο αθλητικό, αλλά περιλαμβάνει όλους τους χορηγούς. Κάνει τζίρο εκατομμυρίων δολλαρίων και από τις δουλειές που έγιναν μέσα στο Ιταλικό σπίτι εδώ στο Πεκίνο η CONI θα έχει κέρδος 30 εκ. ευρώ. Εχει τα ποσοστά της, έχει το ΛΟΤΤΟ και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του ποδοσφαίρου στην Ιταλία, αυτή ήταν που τους τιμώρησε πρώτη. Πραγματικά είναι η Ανώτατη αθλητική αρχή της Ιταλίας», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και συνέχισε:
«Βλέπω το δικό μας σπίτι εδώ. Εγώ είμαι αυτός που το επέλεξα. Θέλησα να είναι στο πιο κεντρικό σημείο, δίπλα στην πλατεία Τιέν Αν Μεν και δίπλα στη ΔΟΕ. Αυτό το σεμνό σπίτι, το οποίο ως Ολυμπιακή Επιτροπή θέλαμε να το κάνουμε το «Σπίτι της Ελλάδας» κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά αποφασίστηκε διαφορετικά και το πήραν άλλοι. Ωστόσο, θυμάμαι την ημέρα που το έκλεισα, το επισκέφτηκαν 20 χορηγοί, μεγάλες Ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται εδώ, για να φέρουν τα προϊόντα τους, να τα εκθέσουν, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν λέω ότι το «Ελληνικό σπίτι» δεν είναι άξιο, καθώς πολλά πράγματα έγιναν εδώ μέσα, αλλά μας συγκρίνω με τους Ιταλούς. Το «Κάζα Ιτάλια» είναι καταπληκτικό. Αυτό ήθελα να κάνω.»