Αλληλοκατηγορίες για αθέτηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Για παραστρατιωτικούς μιλάει η Μόσχα
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008 14:38
A- A A+

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο κατηγόρησε σήμερα τα γεωργιανά στρατεύματα ότι δεν επιστρέφουν στα στρατόπεδά τους, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, και τόνισε πως η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται.

«Η αποχώρηση των ρωσικών μονάδων ... συνεχίζεται», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου και επεσήμανε:

«Παρά το γεγονός ότι ο Σαακασβίλι έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία των έξι σημείων, η οποία προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων στις αρχικές θέσεις τους ... σήμερα είμαστε πεπεισμένοι πως η διαταγή αυτή δεν εκτελείται». «Η συμπεριφορά αυτή της Γεωργίας περιπλέκει σοβαρά την κατάσταση και βλάπτει τη διαδικασία αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Επίσης ο Ανατόλι Νογκοβιτσί γνωστοποίησε πως ο ρωσικός στρατός έχει πληροφορίες ότι αμερικανικά, πολωνικά και καναδικά πολεμικά πλοία σχεδιάζουν να καταπλεύσουν ως τα τέλη Αυγούστου στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, διέψευσε πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εξοπλίσει τα πολεμικά πλοία της στη Βαλτική με πυρηνικά όπλα: «Ποια η ανάγκη να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στο στόλο μας στη Βαλτική και ποια η σχέση ανάμεσα σ' αυτό και στην κατάστασή μας εδώ;», διερωτήθηκε.

Τέλος, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αφόπλισαν χθες Δευτέρα μια ομάδα είκοσι ανδρών κοντά στο λιμάνι Πότι, στη δυτική Γεωργία, και τους παρέδωσαν στις γεωργιανές αρχές.

«Καθημερινά –υπογράμμισε- αφοπλίζουμε ομάδες ένοπλων στρατιωτικών, που δεν ελέγχονται από τον γεωργιανό στρατό. Μόλις χθες αφοπλίσαμε και παραδώσαμε στις γεωργιανές αρχές μια ομάδα 20 τέτοιου είδους μαχητών». «Μετακινούνταν με πέντε οχήματα Hummer που συνοδεύονταν από ένα φορτηγό και ήταν οπλισμένοι με τουφέκια, πολυβόλα και εκτοξευτήρες βομβίδων. Τρεις εξ αυτών ήταν ¶ραβες», διευκρίνισε ο Ρώσος στρατηγός.

Από την πλευρά της η Γεωργία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι μπήκαν σήμερα στο λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας και συνέλαβαν 20 γεωργιανούς αστυνομικούς. «Μπήκαν στο πολιτικό λιμάνι και τους πέταξαν όλους έξω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σότα Ουτιασβίλι και συμπλήρωσε: «Οι Ρώσοι συνέλαβαν το προσωπικό ασφαλείας του λιμανιού, είκοσι απ' αυτούς. Είναι αστυνομικοί».

Εικονολήπτης του Reuters είδε αρκετούς άνδρες να οδηγούνται με δεμένα τα μάτια μέσα σε ρωσικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα οποία κατευθύνθηκαν στη συνέχεια ανατολικά, προς την πόλη Σενάκι. Ο εικονολήπτης μέτρησε περίπου 20 θωρακισμένα οχήματα. Δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν οι κρατούμενοι ήταν αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες, ο Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε σήμερα πως τα ρωσικά στρατεύματα «αρχίζουν να κινούνται» στη Γεωργία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα ξεκινήσουν στα σοβαρά την αποχώρησή τους εντός της μέρας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή