Πολωνία - Υπογράφεται η συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008 09:31
A- A A+

Τη συμφωνία για την εγκατάσταση στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία υπογράφει σήμερα στη Βαρσοβία, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, παρά τις αντιδράσεις της Μόσχας.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Πολωνός ομόλογός της, Ράντοσλαβ Σικόρσκι θα βάλουν τις υπογραφές τους στο κείμενο της συμφωνίας μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν 15 μήνες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταστήσουν ως το 2012 στο πολωνικό έδαφος 10 συστήματα αναχαίτισης πυραύλων, που θα μπορούν να καταστρέφουν εν πτήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με στόχο την Ευρώπη.

Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα θα διαθέτει επίσης βάσεις ραντάρ που θα εγκατασταθούν στην Τσεχία. Η σχετική συμφωνία με την Πράγα υπεγράφη στις 8 Ιουλίου.

Αν και η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στόχος της "ασπίδας" είναι η προστασία της Ευρώπης από ενδεχόμενη επίίθεση από χώρες όπως το Ιράν,η Μόσχα θεωρεί ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει αναλόγως.

ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή