Κοντολίζα Ράις: Η Ρωσία συμπεριφέρεται ως «κακοποιός»

«Η Μόσχα δεν συνεργάζεται με αυτούς που προστατεύουν εγκληματίες», απαντούν οι Ρώσοι
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008 09:59
EPA/JACEK TURCZYK

A- A A+

Η Ρωσία συμπεριφέρεται ως «κακοποιός» στη σύγκρουση με τη Γεωργία προκαλώντας ηθελημένη καταστροφή στη μικρότερη γειτονική της χώρα, υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Τρίτη, σε συνέντευξή της στην εκπομπή Evening News του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Χρησιμοποιώντας βαρύτερες εκφράσεις από ποτέ, σε βάρος της Ρωσίας, η Κοντολίζα Ράις υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η Ρωσία ξεκάθαρα αυτοαπομονώνεται. Καθίσταται όλο και περισσότερο ο παράνομος σε αυτή τη σύρραξη ... Προτίθενται, πιθανότατα προτίθενται ακόμα, να στραγγαλίσουν τη Γεωργία και την οικονομία της».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η κ. Ράις ερωτήθηκε επανειλημμένως τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εάν η Ρωσία αθετήσει την υπόσχεσή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από το έδαφος της Γεωργίας. Στην απάντησή της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ρωσία περιχαρακώνεται και ότι καταστρέφει τις πιθανότητές της να ενταχθεί σε διεθνείς θεσμούς. «Η Ρωσία είναι ο χαμένος», εκτίμησε.

«Αμφιβάλλει κανείς στην πραγματικότητα ότι η Ρωσία μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συντριπτικό στρατιωτικό της πλεονέκτημα για να ταπεινώσει έναν μικρό γείτονά της; Λοιπόν, αυτό έκανε», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ράις.

REUTERS

Οι Ρώσοι προκάλεσαν «εσκεμμένα καταστροφή πολιτικών υποδομών», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι κατατρομοκράτησαν τον τοπικό πληθυσμό και έκλεισαν το λιμάνι Πότι.

Ακόμη, η κ. Ράις επισήμανε τις «αναφορές των ΜΜΕ περί χρήσης πυρομαχικών που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ποτέ εναντίον αμάχων» - οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την Μόσχα ότι έριξε βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στη Γεωργία, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε.

Όσο για την χθεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ υπγράμμισε ότι η Συμμαχία εκφράστηκε «με ισχύ και ενότητα» όσον αφορά την απόφαση διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία. «Το μήνυμα είναι πολύ σαφές και συνεχίζουμε να εξετάζουμε ποιες άλλες ενέργειες είναι οι προσήκουσες στην περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να επιδεικνύει συμπεριφορά αυτού του είδους», κατέληξε.

«Η Μόσχα δεν συνεργάζεται πλέον με το ΝΑΤΟ γιατί προστατεύει τους εγκληματίες»

Η Ρωσία δεν θα συνεργάζεται πλέον με το ΝΑΤΟ το οποίο προστατεύει τους εγκληματίες, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Συμμαχία, Ντιμίτρι Ρογκόζιν, χαρακτηρισμό τον οποίο χρησιμοποίησε και για τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Απαντώντας στο ανακοινωθέν των «26», ο κ. Ρογκόζιν υπογράμμισε : «Εάν το ΝΑΤΟ θέλει να συνεργάζεται με εγκληματίες, εμείς δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε, αλλά δεν μπορούμε παράλληλα και να συνεργαζόμαστε πλέον με έναν Οργανισμό που συνεργάζεται με τους εγκληματίες».

Οξύνοντας τους τόνους, ο κ. Ρογκόζιν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα προτιμούσε να δεί «τον Χϊτλερ και τον Σαντάμ Χουσέιν να γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ παρά τον Σαακασβίλι», τον οποίο κατηγόρησε για «εθνοκάθαρση».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ρώσος πρεσβευτής παρατήρησε πως το ΝΑΤΟ έχει «αποτύχει πλήρως» στο ρόλο του μεσολαβητή στη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.

«Τώρα η Συμμαχία είναι απομονωμένη», εκτίμησε ο κ. Ρογκόζιν απαντώντας έμμεσα στην αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις (στις δηλώσεις της περί αυτο-απομόνωσής της Μόσχας).

«Οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ δεν θα είναι όπως ηταν πριν. Θα υπάρξουν αλλαγές τόσο στη συχνότητα όσο και στην ποιότητα των επαφών... Ομως δεν θα υπάρξει πλέον "ψυχρός πόλεμος"», διαβεβαίωσε ο κ. Ρογκόζιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή