Αμερικανικοί πύραυλοι πάτριοτ από το 2009 στην Πολωνία

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008 14:23
A- A A+

Το 2009 θα αρχίσουν οι ΗΠΑ την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία, μετά την υπογραφή σήμερα της σχετικής συμφωνίας με τη Βαρσοβία.

«Οι ΗΠΑ προβλέπουν να αρχίσουν την ανάπτυξη το 2009 με την πρόθεση να εγκαταστήσουν μια φρουρά υποστήριξης στη συστοιχία Πάτριοτ ως το 2012» αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του.

Η εγκατάσταση των Πάτριοτ, ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας εδάφους-αέρος μεγάλου και μεσαίου ύψους, ήταν μία από τις προϋποθέσεις που έθεσε η πολωνική κυβέρνηση για να συμφωνήσει στην εγκατάσταση στην Πολωνία στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικης ασπίδας. Στην Πολωνία πρόκειται να αναπτυχθούν ως το 2012 δέκα αναχαιτιστές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια «δήλωση στρατηγικής συνεργασίας» που, σύμφωνα με τους Πολωνούς, ενισχύει το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ. Το άρθρο 5 ορίζει πως οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση εναντίον ενός από τα μέρη της Συνθήκης, θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μερών.

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προστατεύσουν την ασφάλεια της Πολωνίας και κάθε αμερικανικής εγκατάτασης στο έδαφος της Πολωνικής Δημοκρατίας», σύμφωνα με το κείμενο που αναγνώσθηκε από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ στη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας.

«Οι ΗΠΑ και η Πολωνία θα εργασθούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές και τις μη στρατιωτικές απειλές που αντιπροσωπεύουν τρίτα μέρη και για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες τέτοιων απειλών» προστίθεται στη δήλωση.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή