Ράις: Ο Ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008 18:39
A- A A+

Δεν υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, παρά την κρίση στη Γεωργία, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να μεγαλοποιούμε την έκταση των δυσκολιών».

Επέμεινε ωστόσο πως δεν βλέπει ενδείξεις μιας ρωσικής αποχώρησης, προσθέτοντας: «Το τελευταίο πράγμα, που άκουσα, είναι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας (Ντμίτρι Μεντβέντεφ) όρισε άλλη μια νέα προθεσμία».

Το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει καμία κίνηση ή σημαντική ένδειξη αποχώρησης» των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά δήλωσαν σήμερα έτοιμοι να υποστηρίξουν την οικονομία της Γεωργίας σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον.

Σε μια άλλη εξέλιξ, η Γεωργία διέψευσε τις κατηγορίες της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες η Τιφλίδα αναπτύσσει εκ νέου δυνάμεις κοντά στη Νότια Οσετία.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Λουίς Μορένο-Οκάμπο επιβεβαίωσε σήμερα σε ανακοίνωσή του ότι «η κατάσταση στη Γεωργία αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης». «Το Γραφείο μου εξετάζει με προσοχή όλες τις πληροφορίες που είναι σχετικές με εγκλήματα που έγκεινται στη δικαιοδοσία του -εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία- που διαπράχθηκαν (...)» σημειώνει ο Μορένο-Οκάμπο στην ανακοίνωσή του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Ρόιτερς

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή