Στην Ν. Οσετία μεταβαίνουν μέλη του Ερυθρού Σταυρού

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008 20:04
A- A A+

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έπειτα από αναμονή δύο ημερών τα μέλη της απέκτησαν τώρα πρόσβαση στη Νότια Οσετία και κατευθύνονται προς την πρωτεύουσά της Τσχινβάλι.

Πιέσεις για να δοθεί πρόσβαση στα μέλη του Ερυθρού Σταυρού στη Νότια Οσετία άσκησε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Γιάκομπ Κελενμπέργκερ σε συνομιλίες που είχε με γεωργιανούς και ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια τριήμερου ταξιδιού που πραγματοποίησε στη Γεωργία και τη Ρωσία.

"Αυτοκινητοπομπές της ΔΕΕΣ κατευθύνονται προς τη Νότια Οσετία, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να φτάσουν νωρίς το απόγευμα", δήλωσε ο Κέλεμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή του.

Τα μέλη του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού που κατευθύνονται προς το Τσχινβάλι έχουν στόχο να κάνουν μια αποτίμηση των αναγκών που υπάρχουν στην περιοχή, πρόσθεσε.

"Προτεραιότητές μας θα είναι επίσης η αποκατάσταση της επαφής ανάμεσα στα μέλη των οικογενειών που έχουν χωριστεί λόγω της σύγκρουσης και η εξασφάλιση πληροφοριών για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται", πρόσθεσε ο Κελενμπέργκερ.

"Επιπλέον επιθυμούμε να επισκεφθούμε όλους τους αιχμαλώτους ή κρατούμενους στο πλαίσιο της σύγκρουσης για να κάνουμε εκτίμηση του τρόπου μεταχείρισής τους και τις συνθήκες ζωής τους", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 80.000 άνθρωποι στη Γεωργία θεωρείται ότι έχουν εκτοπιστεί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται Γεωργιανοί της Νότιας Οσετίας και της πόλης Γκόρι, όπως και άλλων πόλεων που επλήγησαν από τη σύγκρουση.

Στα νοσοκομεία που επισκέφθηκε, ο Κελενμπέργκερ καταμέτρησε επίσης περίπου 1.000 τραυματίες πολέμου.

Η κατάσταση βελτιώνεται στη Γεωργία, όμως οι ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές ομάδες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη Νότια Οσετία, δήλωσε επίσης σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Ελπίζουμε ότι οι οργανώσεις αρωγής, πολιτικής προστασίας ή οι ανθρωπιστικές θα μπορέσουν να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό στη Νότια Οσετία", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη Νότια Οσετία.

Από τη σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας στις 12 Αυγούστου, συνολικά 15.334 οσέτιοι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη Νότια Οσετία, διευκρινίζει το υπουργείο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Συνολικά 37.355 Οσέτιοι εγκατέλειψαν την περιοχή κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, προσθέτει, σημειώνοντας ότι 454 οσέτιοι τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία της Ρωσίας, οι περισσότεροι από τους οποίους στη Βόρεια Οσετία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Ρόιτερς, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή