«Το θέμα του ονόματος (της ΠΓΔΜ) είναι τόσο δύσκολο και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλα θέματα. Θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», υπογράμμισε σήμερα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συγκεκριμένες απόψεις για το τί μπορούν να δεχθούν και τί όχι και εκτίμησε πως η λύση θα βρεθεί όταν οι δύο πλευρές αισθανθούν άνετα με την προτεινόμενη λύση.
Ερωτηθείς αν κατέθεσε κάποια πρόταση, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα πράγματα, επισημαίνοντας ότι όταν ο ίδιος κάνει μια πρόταση, θέλει να είναι συγκεκριμένη. «Χρειάζεται -είπε- περισσότερος χρόνος να δούμε πού βρισκόμαστε»
Σε άλλη ερώτηση για το αν τέθηκαν στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος -όπως σθεναρά επιδιώκει τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ- ο κ.Νίμιτς απάντησε: «Τέθηκε μια σειρά θέματων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος». «Αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως είναι ένα θέμα, δεν είναι ο πυρήνας», παρατήρησε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και υπογράμμισε:
«Το θέμα του ονόματος είναι τόσο δύσκολο και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλα θέματα. Θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».
Οπως εξάλλου είπε ο κ. Νίμιτς, διαπίστωσε σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές ως προς τη διάθεσει να επιλυθεί το θέμα του ονόματος, αφήνοντας έτσι έκθετο τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος χθες υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος τουλάχιστον μέχρι το Μάιο.
Ερωτηθείς τέλος, αν θα γίνουν συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Σεπτέμβριο είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αυτός -όπως είπε- είναι ένας χρόνος που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον.
Όσο για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν πιστεύει στα χρονοδιαγράμματα. «Χρειάζεται η επίλυση, δεν θα βάλουμε όμως χρονοδιάγραμμα», τόνισε.
Πρέσβης Βασιλάκης: Προχωράμε σιγά-σιγά
Υπομονή συνέστησε από την πλευρά του ο Έλληνας διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.
«Την επιστολή του πρωθυπουργού την ξέρετε. Τις δηλώσεις της κ.Μπακογιάννη τις ξέρετε, συνεπώς σε αυτή τη βάση προχωράμε σιγά-σιγά και θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης και στην ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, απάντησε: «Εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και λέω αν υπάρχει υπομονή μπορεί να βρεθεί λύση. Χρειάζεται υπομονή και σιγά-σιγά».
Ερωτηθείς τέλος, αν θα υπάρξει και νέο βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια, ο κ.Βασιλάκης αρκέστηκε να πει: «Θα πάρετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα βρείτε την απάντηση».
ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Νίμιτς «ξέχασε» ότι στην εντολή του υπάρχει μόνο θέμα ονόματος
«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις μας για ορισμένες δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με το ζήτημα των Σκοπίων. Και σήμερα, στην Ελλάδα μετά τις συνομιλίες των κ.κ. Νίμιτς και Βασιλάκη, ο κ. Νίμιτς έκανε αναφορά για "κύριο ζήτημα", δηλαδή για αυτό του ονόματος, "ξεχνώντας" ότι, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, στην εντολή του από τον Γ.Γ.ΟΗΕ μόνο το θέμα του ονόματος υπάρχει».
Τα παραπάνω επεσήμανε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς στη Θεσσαλονίκης και διευκρίνισε:
«Όταν ο κ.Νίμιτς αναφέρεται σε κύριο πρόβλημα εκ της τυπικής λογικής παραπέμπει και σε άλλα δήθεν δευτερεύοντα . Τέτοια όμως θέματα επειδή ούτε υπάρχουν, ούτε ο ΟΗΕ έχει αναλάβει και οργανώνει την επίλυσή τους, ο κ. Νίμιτς θα έπρεπε να τα είχε με τον τρόπο του αποκλείσει από τις συζητήσεις που διεξάγη τις τελευταίες εβδομάδες».
Ο κ. Λοβέρδος επέρριψε την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στην κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία -όπως αναφέρει- «τόσο με τα λάθη όσο και με τις παραλείψεις της επέτρεψε στην εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων να γεμίζει το καλάθι της διαπραγμάτευσης με ό,τι της περνάει από το μυαλό».
Καταλήγοντας, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι σαφείς και σοβαρές εξελίξεις για την τελική επίλυση του θέματος του ονόματος φαίνεται πως δεν υπάρχουν και γι αυτό τονίζει, ευθύνεται αποκλειστικά η ηγεσία των Σκοπίων.
ΣΥΝ: Ανακίνηση νέων θεμάτων δεν συμβάλλει στην επίλυση
«Το χρόνιο πρόβλημα της ονομασίας της γείτονος καιρός είναι να βρει την λύση του με μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν ωφελεί κανέναν. Οφείλουν να το καταλάβουν οι ηγεσίες και των δύο χωρών και να συνδράμουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Η όποια ανακίνηση νέων θεμάτων δεν συμβάλλει θετικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ονόματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.