Προς Ν. Οσετία και Αμπχαζία ρωσικά στρατεύματα

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 18:29
UPD:18:36
A- A A+

Φάλαγγα περίπου 80 οχημάτων του ρωσικού στρατού, μεταξύ των οποίων θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, εισήλθε σήμερα το απόγευμα στη γεωργιανή υπό απόσχιση περιοχή της Αμπχαζίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου.

Παράλληλα περίπου 100 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εγκατέλειψαν σήμερα τις προωθημένες θέσεις τους στο γεωργιανό έδαφος και κατευθύνονται προς τη Νότια Οσετία από τα περίχωρα της πόλης Γκόρι, σύμφωνα επίσης με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου.

Ανταποκριτής του Ρόιτερ εκτιμά τον αριθμό των οχημάτων που κατευθύνονται προς τη Νότια Οσετία σε άνω των 40.

Παράλληλα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία οφείλει «να εγγυηθεί την ελευθερία μετακίνησης και κυκλοφορίας κατά μήκος των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων της Γεωργίας» μετά την αποχώρησή της.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο στρατηγικού οδικού άξονα που συνδέει την Τιφλίδα με τη Μαύρη Θάλασσα.

«Εξακολουθούμε να επαγρυπνούμε όσον αφορά το σεβασμό των δεσμεύσεων που ελήφθησαν και επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς τις ρωσικές αρχές να τις τηρήσουν άμεσα» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Φρεντρίκ Ντεζανιό.

Την ίδια ώρα, η βρετανική πρεσβεία στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ θα μεταβεί στην Ουκρανία την Τετάρτη για να μιλήσει για τη σημασία που έχει για την Ουκρανία και για την περιοχή η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα δεσμεύτηκε να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή της από τη Γεωργία σήμερα το βράδυ, με εξαίρεση τις ζώνες προστασίας που βρίσκονται γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Παράλληλα το Συμβούλιο της Ευρώπης έκρινε σήμερα ότι η κατοχή μέρους της Γεωργίας και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εδάφη που ελέγχει είναι «απαράδεκτες και δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Τέλος, η διευθύντρια της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Ενριέτα Φορ ανακοίνωσε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση επιζητεί βοήθεια 1 έως 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επισκευή και ανάπτυξη της υποδομής της μετά τη σύγκρουση αυτόν το μήνα με τη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή