ΗΠΑ: Απαράδεκτη η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008 20:31
A- A A+

Οι ΗΠΑ κρίνουν «απαράδεκτη» την ψηφοφορία που έγινε σήμερα στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβούλιου για την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας των δύο ανεξάρτητων δημοκρατιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Για μας είναι απαράδεκτο. Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί της εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Γεωργίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, η Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ψήφισαν σήμερα ομόφωνα διακήρυξη με την οποία καλούν τον πρόεδρο Μεντβέντεφ «να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία» των δύο (πρώην γεωργιανών) δημοκρατιών.

Η απόφαση περιέρχεται πλέον στην ρωσική κυβέρνηση, που έχει μια σειρά επιλογών: αναγνώριση, καθαρή προσάρτιση ή διατήρηση του υπάρχοντος status quo, κατάσταση που παρεμποδίζει τη Γεωργία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αναλυτές.

«Ούτε η Αμπχαζία, ούτε η Νότια Οσετία θα ζήσουν πλέον κάτω από το ίδιο καθεστώς με τη Γεωργία», τόνισε από την πλευρά του ο Σεργκέι Μπάγκαπ, πρόεδρος της Αμπχαζίας, σε ομιλία του σε έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου της δημοκρατίας αυτής.

AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή