ΝΑΤΟ: «Να ανακαλέσει την απόφασή της η Μόσχα »

A. Mέρκελ: «Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η Ρωσία»
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008 15:17
UPD:15:21
Reuters

A- A A+

Να ανακαλέσει την απόφασή της για αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας καλούν τη Ρωσία τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες καταδικάζοντας την ενέργεια της Μόσχας.

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη ρωσική ενέργεια και επεσήμανε ότι αυτή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Όπως δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλρχ Βίλχελμ, η καγκελάριος είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την κατάσταση στον Καύκασο και τον κάλεσε να θέσει σε άμεση εφαρμογή το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που επεξεργάστηκε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, καταδίκασε σήμερα ως απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και δήλωσε ότι το Κίεβο θα εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων εκμίσθωσης (στη Ρωσία) της βάσης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

«Οφείλουμε να εγείρουμε το θέμα της εκμίσθωσης και της θέσπισης νέων οικονομικών όρων, διότι αυτοί οι παλαιοί όροι ετέθησαν όταν δεν υπήρχε αγορά εκμίσθωσης γης... και τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στόλος δεν θεωρούνταν στοιχεία για τα οποία πρέπει να πληρωθούμε. Ελπίζω ότι όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Γιούστσενκο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή