«Εφυγε» ο ¶μπι Νατάν

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 12:30

A- A A+

Ο ¶μπι Νατάν, θερμός υποστηρικτής της προώθησης της ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ, τους ¶ραβες και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απεβίωσε την Τετάρτη σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Νατάν, ο οποίος τόλμησε να πετάξει στην Αίγυπτο παράνομα την δεκαετία του 1960 για να συναντήσει τον Γκαμάλ ¶μπντελ Νάσερ,

είχε υποστεί σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια το 1996 και το 1997. Εισήχθη σε νοσοκομείο πέντε ημέρες πριν το θάνατό του, σύμφωνα με το Ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Ο Νατάν γεννήθηκε στο Ιράν και μεγάλωσε στις Βρετανικές Ινδίες, όπου είχε ενταχθεί ως πιλότος στη RAF. Το 1948 μετανάστευσε στο Ισραήλ. 'Ελαβε μέρος, ως πιλότος της νεοσύστατης ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-49. Κατόπιν εργάστηκε για την εθνική αεροπορική εταιρία El Al, από την οποία αποχώρησε για να ανοίξει ένα εστιατόριο.

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί στην Κνέσετ, τη βουλή του Ισραήλ, ως ηγέτης ενός μικρού κόμματος που όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 2.000 ψήφους, ο Νατάν τόλμησε μια ενέργεια που θα τον έκανε γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα, το Φεβρουάριο του 1966.

Πέταξε με ένα μικρό αεροσκάφος, το Shalom 1 ("Ειρήνη 1") από το Τελ Αβίβ στην Αίγυπτο - με την οποία το Ισραήλ βρισκόταν ακόμη τύποις σε πόλεμο. Προσγειώθηκε στο Πορτ Σαΐντ και ζήτησε να συναντήσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Νάσερ. Το αίτημά του απορρίφθηκε• απελάθηκε στο Ισραήλ, όπου φυλακίστηκε διότι είχε μεταβεί σε εχθρική χώρα.

Ήταν η πρώτη μιας σειράς ενεργειών που αποσκοπούσαν στην συμφιλίωση Αράβων και Ισραηλινών. Πραγματοποίησε απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική των εποικισμών στα κατεχόμενα. Συνάντησε τον Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτη της ΟΑΠ, όταν αυτό ήταν παράνομο στο Ισραήλ.

Η συνάντηση του Νατάν με τον Αραφάτ του στοίχισε την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, που αργότερα μετατράπηκε σε ποινή έξι μηνών.

Πέραν των προσπαθειών του για ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, και τις δραστηριότητές του στο πεδίο της αρωγής - δημιούργησε στρατόπεδα προσφύγων σε Σομαλία, Αιθιοπία και Γουατεμάλα, μεταξύ άλλων - ο Νατάν ήταν επίσης γνωστός για τον πειρατικό του ραδιοφωνικό σταθμό, τη Φωνή της Ειρήνης.

Τον ίδρυσε το 1973, κι είχε το διάσημο μότο «από κάποιο σημείο στην Μεσόγειο, ακούτε τη φωνή της ειρήνης». Εξέπεμπε από ένα σκάφος εκτός των χωρικών υδάτων του Ισραήλ. ¶ρχισε την εκπομπή του με το τραγούδι Give Peace a Chance (Δώστε στην Ειρήνη μια Ευκαιρία) και στις ημέρες της δόξας του, είχε δεκάδες εκατομμύρια ακροατές στην περιοχή.

Ο Νατάν αναγκάστηκε να κλείσει το σταθμό το 1993 λόγω των αυξανόμενων λειτουργικών εξόδων του σκάφους και της μείωσης των διαφημιστικών του εσόδων. Υπέστη εγκεφαλικό το 1996, το οποίο τον άφησε ημιπληγικό. Υπέστη ένα ακόμη εγκεφαλικό ένα χρόνο αργότερα, το οποίο του στέρησε την δυνατότητα της ομιλίας. Στα 80ά γενέθλια του Νατάν, τον Απρίλιο του 2007, ο βετεράνος Ισραηλινός πολιτικός Σιμόν Πέρες είχε σχολιάσει πως είχε αποτελέσει παράδειγμα «των πραγμάτων που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για χάρη της ειρήνης».

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος του Ισραήλ Πέρες απέτισε φόρο τιμής στο Νατάν τον οποίο χαρακτήρισε «πολεμιστή κατά του πολέμου, της φτώχειας και των διακρίσεων. . . ήταν μεγάλος κατακτητής των ψυχών και άνθρωπος της πίστης σε καιρούς που δεν υπήρχε καθόλου πίστη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή