Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 14:59
UPD:15:44

A- A A+

Για πλήρη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του Κινήματος «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης».

«Η κυβέρνηση βάζει για άλλη μια φορά το κεφάλι της βαθειά στην άμμο και το χέρι της βαθειά στην τσέπη του έλληνα πολίτη. Αντί να στηρίξει το εισόδημα, ανακοινώνει νέους φόρους και πλήττει την ίδια την οικονομία. Αφαιρεί αντί να προσθέσει. Ισοσκελίζει αριθμούς, αλλά βυθίζει την οικονομία. Αντί ενός συστήματος που θα επιβραβεύει και θα τιμωρεί την φοροδιαφυγή, εσείς θεωρείτε όλους τους επαγγελματίες φοροφυγάδες και τους τιμωρείτε με 1.000 ευρώ», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας. «Πρόκειται –τόνισε- για πλήρη ομολογία της αποτυχίας της οικονομικής σας πολιτικής - όσων έχετε κάνει με την οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια».

Γ. Παπανδρέου: Σε κρίση η χώρα

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίση» «Πρόκληση η παραμονή της κυβέρνησης»

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς ήταν ο κ. Παπανδρέου και όσον αφορά την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. «Περιμένουμε κάποιος να απολογηθεί για τις ανοησίες σας. Γιατί μία είναι η ασύμμετρη απειλή: Η ασύμμετρη απειλή της πολιτικής της ΝΔ, της δικής σας διακυβέρνησης», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, «όχι μόνον αποτελεί το αντίδοτο στην απραξία της κυβέρνησης, αλλά δείχνει ότι η λύση των γενικότερων προβλημάτων είναι απαίτηση πολιτική, να υπηρετήσουμε νέες αξίες. Προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - αλλά δίνει και ένα νέο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης».

«Επενδύουμε κάνοντας την Ηλεία πόλο διεθνούς ενδιαφέροντος. Διεκδικούμε ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ,για την αναγέννηση πυρόπληκτων περιοχών και την περιβαλλοντική ανάπτυξη. Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις κυβερνητικές μας ευθύνες. Ο λόγος μας είναι λόγος τιμής», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση Ν. Λέγκα

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Λέγκας, απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ «μεγάλη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης». O υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έκανε λόγο για άσκηση πολιτικής υπό «το λεγόμενο «άγχος του Σεπτεμβρίου, που έχει καταλάβει ορισμένους στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αναμένουν τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις» και παρατήρησε: «Η ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να γίνει με την επιμονή στο μηδενισμό και την καταστροφολογία, με την επιμονή στην αοριστία και τη γενικολογία, με την επιμονή σε προτάσεις που δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα».

Όσον αφορά την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λέγκας σημείωσε πως θα «έπρεπε να είναι πλήρως τεκμηριωμένη και κοστολογημένη, ιδίως από ένα κόμμα που λέει ότι έχει και ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία». Όπως είπε, πρώτον, τα μέτρα δεν είναι κοστολογημένα, δεύτερον, τα μέτρα όχι μόνο δεν είναι καινοτόμα αλλά δεν συνεισφέρουν κάτι παραπάνω στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και τρίτον γίνονται προτάσεις χωρίς αντίκρισμα, δηλαδή –όπως εξήγησε- προτάσεις που είναι μεν εντυπωσιακές επικοινωνιακά, επί της ουσίας όμως είναι «κούφιες».

Τέλος, στην ομιλία του ο κ. Λέγκας χαρακτήρισε την επιχείρηση ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών ως «φύσει και θέσει εθνική προσπάθεια» και ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ανασυγκρότηση «είναι θέμα εθνικής σημασίας και προνομιακό πεδίο για την έκφραση στην πράξη της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας».

«Στην εθνική αυτή προσπάθεια –υπογράμμισε- δεν γίνεται δεκτή ούτε συγχωρείται από τους ίδιους τους πυρόπληκτους η μικροψυχία, η ισοπέδωση, η άνευ ορίων καταστροφολογία, η πρόταξη του ατομικού ή του κομματικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού, η εκμετάλλευση της αγωνίας και των δυσκολιών για τον προσπορισμό κομματικού ή και προσωπικού οφέλους».

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει ορισμένες θετικές και εποικοδομητικές ιδέες και είμαι βέβαιος ότι θα σκύψουν οι υπουργοί και πάνω σ’ αυτές τις προτάσεις και όσες είναι εφαρμόσιμες θα τις υιοθετήσουν», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και επεσήμανε: «Η ΝΔ δεν ακολουθεί το παράδειγμα της μηδενιστικής πολιτικής του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου είναι στα λόγια καλός ή σχεδόν καλός. Στη θεωρία δεν τα πάει άσχημα - αλλά όταν καλείται ως κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής,το αποτέλεσμα είναι μηδέν ή σχεδόν μηδέν».

«Το Γενικό Λογιστήριο αδυνατεί να προσεγγίσει το κόστος της πρότασης. Στα λόγια το ΠΑΣΟΚ δίνει - και όταν είναι στην αντιπολίτευση είναι η καλύτερή του. Όταν, όμως, βρίσκεται στην κυβέρνηση τα παίρνει από τους πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αλαβάνος: Tο μεγάλο σκάνδαλο είναι η ίδια η παρουσία της κυβέρνησης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλή και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. «Δεν σέβεστε ούτε τους ίδιους τους οπαδούς σας. Βάλατε στους μικροεπιχειρηματίες κεφαλικό φόρο αδιάκριτα, στα λαϊκά στρώματα αύξηση τελών κυκλοφορίας, βενζίνης, τσιγάρων. Και προκαλείτε με το 10% αυτοτελή φορολόγηση στα μερίσματα. Προκαλείτε με την αυτοτελή φορολόγηση σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα από τα μερίσματα, όταν ένας μικρομισθωτός έχει μια γκαρσονιέρα και παίρνει 120 ευρώ και αυτή προστίθεται και μπαίνει στους κανονικούς φορολογικούς συντελεστές», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε:

«Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία στρέφεται συνεχώς ενάντια στα κοινωνικά στρώματα για να εκφράσει ορισμένα μεγάλα συμφέροντα. Βλέπουμε στην παιδεία αυτή την εικόνα ντροπής, τον υπουργό Παιδείας να περιφέρεται από ραδιοφωνικό σε ραδιοφωνικό σταθμό, σαν να μην έχει τι άλλο να κάνει για να πει σε όλα αυτά τα παιδιά που κόπηκαν -και δεν έχουν μοίρα στη ανώτατη δημόσια εκπαίδευση!- να πάνε στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, να είναι ένας μάνατζερ και ένας πλασιέ αυτών που κερδοσκοπούν στο χώρο της παιδείας».

«Είναι πρόκληση πια η παραμονή αυτής της Κυβέρνησης», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Είναι μια κυβέρνηση που έχει εμπλακεί με μια σειρά σκάνδαλα. Όμως, το μεγάλο σκάνδαλο είναι η ίδια η παρουσία της. Ελπίζω ότι οι μέρες της είναι μετρημένες».

Θ. Ρουσόπουλος: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει σταθερά και με συνέπεια τη στρατηγική της»

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει σταθερά και με συνέπεια τη στρατηγική της. Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είχαν αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις», τόνισε σήμερα στο pressroom, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

Όπως επεσήμανε, μη μισθωτοί κατέληγαν να δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από το μισό των εισοδημάτων που δήλωναν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ως παράδειγμα σημείωσε ότι το 2006 το μέσο δηλωθέν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις ήταν 15.000 ευρώ ετησίως, ενώ το μέσο δηλωθέν εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα ήταν 9.947 ευρώ ετησίως, που είναι χαμηλότερο και γύρω στα 7300 ευρώ ετησίως, αν αφαιρέσει κανείς τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και σημείωσε ότι η φορολογία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από το 25% το 2009 θα φτάσει στο 20% το 2014.

Ερωτηθείς πώς δεν θα πληγούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αφού μεταξύ των μέτρων είναι και η αύξηση 20% στα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορεί μόνιμα να είναι το υποζύγιο του προϋπολογισμού.

«Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν με συνέπεια απέναντι στην εφορία κι άλλοι που δεν επιδεικνύουν την ίδια συνέπεια», παρατήρησε ο κ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος δε στο αφορολόγητο των ελευθέρων επαγγελματιών, δήλωσε πως στην πλειονότητά τους δήλωναν ποσά χαμηλότερα των 10.500 ευρώ το χρόνο.

«Δημιουργείται νέα κλίμακα από 0 έως 10500 ευρώ με φόρο 10%. Αν κάποιος έχει έσοδα 4000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσει 400 ευρώ το χρόνο», είπε και σημείωσε ότι υπάρχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες - όχι όλοι - που δηλώνουν εισόδημα 400 - 500 ευρώ το μήνα. Αυτό, συμπλήρωσε, μπορεί να ελεγχθεί με φορολογικούς ελέγχους και με δικαιότερη κατανομή των φόρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή