Γ. Παπανδρέου: «Κάνατε τους μοναχούς μεσίτες»

Πολιτικές διαστάσεις πήρε το θέμα με τη Μονή Βατοπεδίου
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 17:42
A- A A+

Σε πολιτικό επίπεδο πέρασαν πλέον οι αποκαλύψεις για τις εκχωρήσεις δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων στην Ιερή Μονή Βατοπεδίου. Μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έφτασε στο σημείο να κάνει τους μοναχούς στο Αγιο Όρος μεσίτες, μεθοδεύοντας την παραχώρηση κεντρικού κτιρίου του Ολυμπιακού Χωριού.

«Καθημερινά απαξιώνετε, την κληρονομιά, όχι μόνο την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη, των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως κάνετε με τις ολυμπιακές υποδομές, τα ολυμπιακά ακίνητα που δεν τα γεύονται οι πολίτες μας, που δεν αξιοποιούνται υπέρ των πολιτών, των ανθρώπων της πόλης, της γειτονιάς, του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά για εμπορικούς λόγους, για άλλους λόγους τα πουλάτε ή τα παραχωρείτε με ευτελές τίμημα, με αδιαφανείς διαδικασίες.

Φτάσατε στο σημείο να κάνετε τους μοναχούς στο ¶γιο Όρος μεσίτες. Αντί να βοηθήσετε πραγματικά, ουσιαστικά, όπως είχαμε κάνει εμείς στα δικά μας χρόνια, βοηθώντας στις ανακατασκευές, στις αναστυλώσεις. Βοηθήσαμε το ¶γιο Όρος όπως θα έπρεπε να κάνουμε, τηρώντας και τιμώντας την παράδοσή τους, τον ιερό σκοπό τους, τον οποίο έχουν. Εσείς τους θέλετε μεσίτες. Αυτό το κάνατε με τη μεθόδευσή σας για το κεντρικό κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μαζικές εκχωρήσεις χιλιάδων στρεμμάτων εμπορικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ, στη Μονή Βατοπεδίου, με εμπλεκόμενους συμβολαιογράφο και δικηγόρο συγγενείς του υπουργού Ναυτιλίας και στη συνέχεια μιλούν για νέα ανταλλαγή, αυτή τη φορά με τεράστιας οικονομικής αξίας ακίνητα, συνολικού εμβαδού 40.449,25 τμ στο Ολυμπιακό Χωριό.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, «η κυβέρνηση Καραμανλή παίρνοντας πίσω, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, μέρος ακινήτων που είχε παραχωρήσει η ίδια στη Μονή Βατοπεδίου με τα υπ’ αριθμ. 2800, 2801, 2802, 2803, 2804, 2817, 2819, 2825/2007 συμβόλαια της συμβολαιογράφου Αθηνών κας Πελέκη - Βουλγαράκη, παραχώρησε εκ νέου στη Μονή Βατοπεδίου με το υπ’ αριθμ. 2875/13-7-07, δύο μήνες πριν τις εκλογές, 2 οικοδομικά τετράγωνα συνολικού εμβαδού πάνω από 40 στρέμματα στο Ολυμπιακό Χωριό». «Πρόκειται –διευκρινίζεται- για παραχώρηση τεράστιας αξίας, αφού στην συγκεκριμένη έκταση που ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είχε πουλήσει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), έχει ανεγερθεί Κτίριο Διοίκησης, που προοριζόταν να στεγάσει το Υπουργείο Απασχόλησης, και που υπερβαίνει τα 22.000 τ.μ.».

Οι ερωτήσεις που γίνονται στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παίρνουν και απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς, ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

Σε δηλώσεις εξάλλου, των βουλευτών κ.κ. Μπόλαρη και ο κ. Πριβελέγκα, που στοχοποιούσαν τον ίδιο τον κ. Ρουσόπουλος ως κύριο εμπλεκόμενο στην υπόθεση , ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως δεν παρακολούθησε τις δηλώσεις των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι προφανές ότι είναι πεπλανημένοι.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει όσα είπε στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου (περί μοναχών – μεσιτών), ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φέρει εκείνα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δήλωσή του, ούτως ώστε να έχει και τη συγκεκριμένη απάντηση. «Αντιλαμβάνεστε ότι σε γενικεύσεις, σε αοριστίες, σε επιθέσεις πολιτικού περιεχομένου, ειδική απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Ρουσόπουλο «πρωθυπουργεύοντα», διερωτώμενος γιατί ο υπουργός Επικρατείας έχει τόσο στενή σχέση με τη Μονή. «Για εκατοντάδες χρόνια την γνωρίζαμε ως Μονή Βατοπεδίου. Χρειάστηκαν λίγα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για να μετονομαστεί σε Μονή Βαλτοπεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή