Γ. Αλογοσκούφης: Υποστηρικτής των φοροφυγάδων ο κ. Παπανδρέου

Ευ. Βενιζέλος: «Ο κ. Καραμανλής σέρνεται πίσω από τη δημοσιονομική αδυναμία του υπουργού του»
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 18:42
A- A A+

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, υλοποιεί βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, τόσο για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, όσο και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επεσήμανε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας παράλληλα στην κριτική για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες .

Στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός βλέπει να εξαντλείται η εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπό του. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, ο κ.Καραμανλής είναι αδύναμος -παρέδωσε την προσωπική του εντολή στον κ.Αλογοσκούφη και σέρνεται πίσω από τη δημοσιονομική του αδυναμία», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ισοπεδωτική προσέγγιση στις φορολογικές της εξαγγελίες, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του: «Να μην βαυκαλίζεται η ΝΔ ότι η κρίση της αντιπολίτευσης, ή η δήθεν κρίση του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να τη σώζει διαρκώς. Αυτά τελείωσαν».

Δριμύτατη ήταν η κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/28/1556143.htm .

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπενθύμισε τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- χτυπά την ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ένεκα των δανειακών υποχρεώσων της χώρας (παρά τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που, όπως είπε, εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα), καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί διεθνώς.

«Ξεχνά ο κ. Παπανδρέου ότι το υψηλό δημόσιο χρέος είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων της παράταξης της οποίας ηγείται; Ότι ο σημερινός φοροεισπρακτικός μηχανισμός που καταγγέλλει, είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Παπανδρέου μετατράπηκε σε υποστηρικτή των μετόχων (ενώ το ίδιο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε διαφορετική αντιμετώπιση) αλλά το πιο καταδικαστέο είναι ότι μετατράπηκε σε υποστηρικτή των φοροφυγάδων. Μας είπε να τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους, να μην ζητήσουμε να μετέχουν όλοι στα φορολογικά βάρη - για λίγα ψίχουλα ψήφων. Μίλησε καταγγελτικά, χωρίς αρχές, και σε ορισμένα σημεία, ενάντια και στο ίδιο του πρόγραμμα», παρατήρησε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αλογοσκούφης.

«Εμείς -πρόσθεσε- θέλουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά θέλουμε να πληρώνονται απ’ όλους τους Έλληνες. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν τα φορολογικά βάρη μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προτιμά να είναι χρήσιμη, αντί να είναι κοινωνικά ευχάριστη».

Ανταπαντώντας,ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε:

«Τώρα λέτε, πως όσοι πράγματι δεν έχουν τα εισοδήματα που δηλώνουν θα πρέπει να πληρώσουν αδιακρίτως 700 ευρώ. Τους άλλους δεν τους ελέγχετε - κι έχουν πολύ περισσότερα. Δεν εξαιρούνται καν αυτοί που δεν έχουν επαγγελματική εγκατάσταση. Όταν δεν λες την πραγματικότητα για την αγορά και την οικονομία, όταν κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ότι ισοπεδώνεις τα πάντα, δεν μπορείς να έρχεσαι και να δίνεις μαθήματα ως υποτίθεται αντίπαλος του κεφαλαίου», επεσήμανε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε:

«Αν θέλατε να φορολογήσετε τα μερίσματα, θα έπρεπε να τα φορολογήσετε ως εισόδημα φυσικών προσώπων - κι αν θέλετε να φανείτε δίκαιος προς τους πολίτες, θα πρέπει να τους πείτε ότι κατέρρευσε ο εισπρακτικός μηχανισμός. Όχι να μας λέτε ότι δήθεν λαμβάνετε μέτρα διαρθρωτικά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή