Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο την κρίση στην περιοχή του Καυκάσου. Toν Πρωθυπουργό θα συνοδεύσει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι ακόμη και "με εξαντλητικό διάλογο πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση", ότι πρέπει "να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας", με δεδομένο ότι η Μόσχα αποτελεί "σημαντικό εταίρο" της Ευρώπης και τρίτον ότι πρέπει να επιμείνουμε στον σεβασμό αρχών, όπως αυτή της "εδαφικής ακεραιότητας". "Η λογική ότι θα μπούμε το 2008 σε αλλαγές συνόρων είναι λάθος", επισημαίνει η αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας.
Οι Ευρωπαίοι ρίχνουν τους τόνους αναφορικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Η σύνοδος δεν θα υιοθετήσει κυρώσεις, ανέφερε χθες πηγή της γαλλικής προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι «η ώρα των κυρώσεων δεν έχει έρθει».
Βαρύνοντα ρόλο κατά των κυρώσεων παίζει η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο καλύπτει σχεδόν το 40% των αναγκών της.
Στην πραγματικότητα, υπέρ της υιοθέτησης κυρώσεων - π.χ. πάγωμα των συνομιλιών για την κατάργηση των θεωρήσεων και αναβολή της προσεχούς συνόδου Ε.Ε.-Ρωσίας- τάσσονται μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες. Βαρύνοντα ρόλο κατά των κυρώσεων παίζει η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο καλύπτει σχεδόν το 40% των αναγκών της.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μ.Γκλος δήλωσε, μάλιστα, ότι εξετάζει την ίδρυση ενός οργανισμού διαχείρισης των κρατικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Κατά συνέπεια, όπως τόνισε Γάλλος διπλωμάτης, «το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα ανακοινώσει ότι η συμφωνία των έξι σημείων πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της». Πρόκειται για τη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε με τη μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στις 12 Αυγούστου, στη Μόσχα και το Τμπιλίσι.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει την ελπίδα «να πρυτανεύσει η λογική» στους κόλπους της Ε.Ε., ενώ ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Ντ. Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι «είναι αναμφισβήτητο ότι η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι στο μέλλον ο αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων, κυρίως για τους δυτικούς εταίρους μας».