Ρωσία: «Όσο κι αν μας προκαλούν, θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας»

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 12:45
A- A A+

«Όσο και να μας προκαλούν, θα διατηρήσουμε την αυτοσυγκράτησή μας και την ψυχραιμία των εκτιμήσεων, θα συνεχίσουμε σταθερά, αλλά χωρίς αντιπαράθεση να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τις Αρχές μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα αποφύγει εμπλοκή σε αντιπαραθέσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ωστόσο ότι «εάν οι εταίροι μας δεν είναι έτοιμοι για κοινές ενέργειες, για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να δρα αυτόνομα, αλλά πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια της Ρωσίας να κηρύξει την ανεξαρτησία της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η χώρα του υπερασπίστηκε τις δύο περιοχές σύμφωνα με την αρχή της προστασίας και την ασφάλεια της προσωπικότητας, τονίζοντας:

«Στις ζώνες σύγκρουσης μεταξύ Γεωργίας - Ν.Οσετίας και Γεωργίας - Αμπχαζίας ο Σαακασβίλι και όσοι βρίσκονται πίσω του - γιατί χωρίς έξωθεν υποστήριξη δεν θα άντεχε ούτε μία ημέρα - αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη σταθερότητα της ρωσικής εξουσίας»

«Το σημερινό γεωργιανό καθεστώς αποκάλυψε την ουσία τους, επιτιθέμενο στον πληθυσμό της Ν.Οσετίας», συνέχισε ο κ. Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα, ώστε αυτό το καθεστώς να μην μπορεί να παράγει κακό, γι' αυτό και ως αρχή θα ήταν σωστό να επιβληθεί εμπάργκο στην προμήθεια εξοπλισμού, έως ότου μια άλλη εξουσία μετατρέψει τη Γεωργία σε φυσιολογικό κράτος».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Ο χώρος της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, της διαδόχου δηλαδή της Σ. Ένωσης, δεν είναι σκακιέρα για να παίζονται γεωπολιτικές παρτίδες, αλλά κοινή για όλους τους λαούς που ζουν εδώ, πολιτισμική κοιτίδα». Πρόσθεσε δε ότι «το σημαντικό είναι κανείς να μην εμποδίζει, δημιουργώντας τεχνητά εμπόδια προς όφελος των εγωιστικών συμφερόντων του»

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με δυτικές χώρες ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε τις ιδιαίτερες σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία: «Σήμερα κάποιοι προσπαθούν να μας φοβίσουν με τη Γερμανία, ότι εάν την αφήσουμε εκτός του κλουβιού του ΝΑΤΟ, θα απειλεί όλη την Ευρώπη… Για εμάς το γερμανικό ζήτημα είναι λυμένο οριστικά. Η ρωσο-γερμανική ειρήνευση είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες οικοδόμησης της νέας Ευρώπης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των λαών μας».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε: «Η Αμερική πρέπει να αναγνωρίσει αυτό που ονομάστηκε μετααμερικανικός κόσμος και να αρχίσει να προσαρμόζεται σε αυτόν τον νέο κόσμο… Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε Αμερική».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή