Η Ουκρανία στα στενά της καυκασιανής κρίσης

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 20:41

A- A A+

Το πολιτικό σπαγκάτ έχει γίνει το ολυμπιακό άθλημα της εποχής μας, κυρίως μετά τα γεγονότα στον Καύκασο. Η Δύση καταδίκασε μεν τη ρωσική πολιτική, αλλά από την άλλη δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Η πολιτική ακροβασία είναι ένα πιο δύσκολο άθλημα στις χώρες με κομμουνιστικό παρελθόν. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ουκρανία. Η ένοπλη διένεξη στη Γεωργία και η λεκτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας ανησυχούν τόσο την ηγεσία της χώρας, όσο και τους κατοίκους της, που πολλοί μεταξύ αυτών είναι ρωσόφωνοι. Φοβούνται ότι η κρίση στον Καύκασο θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες ευαίσθητες ζώνες όπως η Κριμαία, η Μολδαβία, αλλά κυρίως τη χώρα τους.

Ο Βίκτωρ Γιουτσένκο, ως φιλοδυτικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, δεν δίστασε ούτε στιγμή. Από την αρχή της διένεξης στον Καύκασο επέλεξε την πλευρά της Γεωργίας και της Δύσης. Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο (στη φωτογραφία), δεν ήταν τόσο σαφής από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στον Καύκασο. Η δημοφιλής πολιτικός άργησε να τοποθετηθεί, κάτι που έκανε εντύπωση. Η σιωπή της οδήγησε σε εικασίες, ότι η πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει τους ρωσόφωνους που ζουν στα ανατολικά και δυτικά της Ουκρανίας, ελπίζοντας στην εκλογική τους στήριξη. Βέβαια οι προεδρικές εκλογές προγραμματίζονται για το 2010, όμως ο αγώνας συλλογής ψήφων έχει ήδη αρχίσει.

Αλλά και ο Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των περιφερειών προτίμησε την σιωπή. Και μετά συντάχθηκε με τους Ρώσους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του προέρχονται από τους ρωσόφωνους. Οπως οι πολιτικοί, έτσι και οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Σύμφωνα με μια έρευνα ποσοστό 44% των Ουκρανών θεωρούν τη Ρωσία ως επιτιθέμενη χώρα. Αλλά σχεδόν, άλλοι τόσοι, ποσοστό 41% πιστεύει ότι η Ρωσία ακολουθεί ειρηνική πολιτική.

Η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι η επόμενη εστία κρίσης, γιατί διαμένουν πολλοί Ρώσοι. Το 1994 η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τη δύναμη των αυτονομιστών, όμως οι εξελίξεις στον Καύκασο θα μπορούσαν να τους δώσουν άλλες ιδέες. Υπάρχει όμως και ο στόλος. Σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων, η Ρωσία δεν θα χρειαζόταν να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία, γιατί είναι ήδη εκεί, ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα. DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή