Ντ. Μίλιμπαντ: «Οικονομικές και πολιτικές οι επιπτώσεις για τη Ρωσία»

Από την κρίση στον Καύκασο, λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Examiner»
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 12:08
A- A A+

Η Ρωσία θα υποφέρει πολιτικά και οικονομικά για την εισβολή της στη Γεωργία παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει οφέλη από αυτήν την κίνηση, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ.

Η Μόσχα είναι τώρα περισσότερο απομονωμένη και την εμπιστεύονται λιγότερο από ό,τι την εμπιστευόντουσαν πριν από ένα μήνα, γράφει ο Βρετανός ΥΠΕΞ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Examiner» της Ιρλανδίας.

Η Ρωσία συνέτριψε τη γειτονική της χώρα στα νότια σε ένα σύντομο πόλεμο τον περασμένο μήνα αφού η Γεωργία προσπάθησε να αναλάβει δια της βίας την πρώην σοβιετική περιοχή της Νότιας Οσσετίας.

Τράβηξε το σκοινί ακόμη περισσότερο στη διαφιλονικούμενη περιοχή με βομβαρδισμούς και ανάπτυξη στρατιωτών, συμπεριφορά την οποία καταδίκασε η Δύση.

«Βραχυπρόθεσμα είχε κέρδος από στρατιωτικής άποψης αλλά θα βιώσει αργότερα τις οικονομικές και πολιτικές ζημίες. Εάν η Ρωσία θέλει πραγματικά να τη σέβονται και να ασκεί επιρροή θα πρέπει να αλλάξει τακτική», σημειώνει ο Μίλιμπαντ.

Τη Δευτέρα η 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέβαλαν τις οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Ρωσία για αργότερα μέσα στον μήνα μέχρι η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία. Η

Ε.Ε. απέφυγε να επιβάλλει κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση.

Ο Μίλιμπαντ είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται το αέριο της Ρωσίας αλλά και η Ρωσία χρειάζεται τις ευρωπαϊκές αγορές και τις επενδύσεις.

«Η προσέγγιση πρέπει να είναι μια ρεαλιστική δέσμευση», είπε. «Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ λέει ότι δεν φοβάται ένα νέο ψυχρό πόλεμο. Εμείς δεν τον θέλουμε. Εχει μεγάλη ευθύνη να μην αρχίσει έναν», κατέληξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή