ΠΑΣΟΚ: Κοινωνικά άδικα και αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας τα μέτρα

«Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά η κυβέρνηση φορολογεί εισοδήματα ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας»
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 16:30
A- A A+

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι εισπρακτικά, φορολογικά και κοινωνικά άδικα και αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας, υποστήριξε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα μαζί με τον εισηγητή ΚΤΕ Οικονομίας του Κινήματος, Δημήτρη Κουσελά και τον εισηγητή του νομοσχεδίου, Στάθη Κουτμερίδη.

Όπως επεσήμανε η κ. Κατσέλη, τα μέτρα δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Σύμφωνα με την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τα μέτρα ελήφθησαν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, ο οποίος -όπως υπογραμμισε- στο πρώτο εξάμηνο του 2008 βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, οι δημόσιες δαπάνες έχουν ξεφύγει και το έλλειμμα του Προϋπολογισμού έφτασε ήδη τα 8,6 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο κατά 318 εκατ. ευρώ και μας οδηγεί ευθέως σε δημοσιονομική επιτήρηση.

Στη συνέντευξη Τύπου των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά η κυβέρνηση φορολογεί εισοδήματα που βρίσκονται ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας», την οποία κατηγόρησαν ότι «επιτίθεται σε πάνω από 1.100.000 φορολογούμενων επιβάλλοντας κεφαλικό φόρο». Ειδικότερα, όπως σημειώθηκε, ανάμεσα σε αυτούς είναι περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιτηδευματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο ως 1.050 ευρώ το χρόνο.

Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε ότι τουλάχιστον 410.000 φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας έχουν ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας (έως 6.000 ευρώ).

Όσον αφορά τα μέτρα του νομοσχεδίου που αφορούν το Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές, η κ.Κατσέλη υποστήριξε ότι πλήττουν περισσότερο τον Έλληνα μικροεπενδυτή παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα για φυγή κεφαλαίων. Ερωτηθείς σχετικά, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Ήδη η Ελλάδα δανείζεται ολοένα και ακριβότερα από τις διεθνείς αγορές, το πρόβλημα υπάρχει, αυτό που μένει είναι να επισημοποιηθεί, ανέφερε.

Τέλος, όπως είπε η κ.Κατσέλη το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για τα εξής:

- Για την ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

- Για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

- Για την εισαγωγή αποτελεσματικού δειγματοληπτικού ελέγχου με διασταύρωση όλων των πληροφοριών για τις συναλλαγές σε Ελλάδα και εξωτερικό. - Επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων κεντρικά με βάση την εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης, για να εντοπίζονται οι ομάδες ή επιχειρήσεις που έχουν τάση προς τη φοροδιαφυγή.

- Για την φορολόγηση των εσόδων από μερίσματα στην κλίμακα εισοδήματος φυσικών προσώπων και για φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών με χαμηλό συντελεστή ως κίνητρο για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.

- Για την φορολόγηση της υπεραξίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών, και παράλληλη κατάργηση του υπάρχοντος φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

ΠΗγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή