Μετά τις διακοπές

Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 20:41

A- A A+

Η επιστροφή από τις θερινές διακοπές -η περίφημη rentree- αποτελεί πάντα μια ευκαιρία για αποφάσεις, αλλαγές, δεσμεύσεις: να γίνω πιο γρήγορος, πιο αδύνατος, πιο έξυπνος, πιο καλός. Φέτος, όμως, η διάθεση στις γαλλικές πόλεις δεν είναι καλή, οι αισιόδοξοι είναι λίγοι και ο κόσμος ανησυχεί για τον πληθωρισμό, την αγοραστική δύναμη και τη θέση της Γαλλίας σ' έναν κόσμο που ξαφνικά μοιάζει λιγότερο σταθερός.

Οι Γάλλοι είναι σαν «αιώνια παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο», γράφει η Αλίξ Ζιρό ντε λ' Εν, αρθρογράφος του περιοδικού Elle. «Υπάρχει μια θεοποίηση των διακοπών: καθώς όλοι παίρνουν άδεια τον Αύγουστο, η επιστροφή θεωρείται μια ευκαιρία να αλλάξουμε ρυθμό και να μπούμε σε ένα νέο κύκλο. Αλλά αυτή η επιστροφή είναι διαφορετική από τις άλλες».

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά μόδας είναι γεμάτα με τις συνήθεις συμβουλές για μετά τις διακοπές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη νέα πολιτική σεζόν, νέες ταινίες θα προβληθούν, και οι εκδοτικοί οίκοι ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά εκατοντάδες νέα μυθιστορήματα (676, σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν). Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να πληρώσουν τα έξοδα του σχολείου των παιδιών τους. Σύμφωνα με την ομάδα «Οικογένειες της Γαλλίας», οι γονείς δαπανούν κατά μέσο όρο 195 ευρώ για να εξοπλίσουν ένα παιδί που μπαίνει στο Γυμνάσιο.

Φέτος, τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα είναι κλειστά και το Σάββατο (εκτός από την Τετάρτη), κάτι που προσθέτει άγχος στις οικογένειες.

Από μια έρευνα μεταξύ 1.006 ενηλίκων που διεξήχθη για την εταιρεία δημοσκοπήσεων IFOP, προκύπτει ότι μόλις το 33% των Γάλλων αισιοδοξούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 13 ετών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ποσοστό αυτό ήταν 53%.

Μόνο το 18% εκφράζουν εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της κυβέρνησης να αυξήσει την αγοραστική δύναμη. Οι τιμές ορισμένων τροφίμων έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταία χρόνο: 12% το κοτόπουλο, 13% το γάλα.

Οι Γάλλοι όχι μόνο δεν είναι αισιόδοξοι, αλλά είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηρεμιστικών στον κόσμο: ένας στους πέντε Γάλλους παίρνει αντικαταθλιπτικά.

Η Ζιρό ντε λ'Εν, πάντως, θεωρεί ότι θα ανακάμψουν. «Τους αρέσει να έχει ήλιο και να μη δουλεύουν. Αυτή τη χρονιά είχε συννεφιά, και τώρα πρέπει να πιάσουν πάλι δουλειά».

Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή