Στη Λιβύη θα μεταβεί η Κοντολίζα Ράϊς

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 07:03
A- A A+

Στη Λιβύη θα ταξιδέψει εντός της εβδομάδας η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς κάνοντας ακόμα ένα βήμα για την ανανέωση των σχέσεων των δύο χωρών μετά από ένταση μιας δεκαετίας.

Η Ράϊς θα είναι η πρώτη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται στη Λιβύη από το 1953 και θα συναντηθεί με του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι μετά την άφιξη της από την Πορτογαλία, όπου θα παραμείνει από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη της Ράϊς στη Λιβύη πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία των δύο χωρών να δημιουργήσουν ένα ταμείο για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις οποίες εμπλέκετο και η κυβέρνηση της Λιβύης και μετά τη συναίνεση της Τρίπολης να εγκαταλείψει το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής το 2003.

«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική επίσκεψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Σον Μακόρμακ και πρόσθεσε «είναι ενδεικτικό του είδους των σχέσεων που έχουμε αναπτύξει, που βασίζονται αφ' ενός στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αφ' ετέρου στην οικοδόμηση περιοχών αμοιβαίου συμφέροντος και αμοιβαίου οφέλους».

Οι ΗΠΑ και η Λιβύη υπέγραψαν σύμφωνο αποζημιώσεων στις 14 Αυγούστου και οι ΗΠΑ περιμένουν ότι τα χρήματα θα μεταβιβαστούν σύντομα στο ειδικό ταμείο, είπε ο Μακόρμακ.

Η συμφωνία καλύπτει όλους του Αμερικανούς που έπεσαν θύματα της βομβιστικής επίθεσης της πτήσης του αεροσκάφους της PAMΝAM πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 και στη ντισκοτέκ του Βερολίνου το 1986.

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Λιβύης αποκαταστάθηκαν στις αρχές του 2004 μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή