Ντ. Μεντβέντεφ: «Πολιτικό πτώμα» ο πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 08:13
EPA/VLADIMIR RODIONOV

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Μόσχα δεν θεωρεί πλέον πρόεδρο της Γεωργίας τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον οποίο αποκάλεσε "πολιτικό πτώμα" και κατηγόρησε για την έναρξη μιας επιθετικής ενέργειας "που απέβη σε πολλούς θανάτους".

Σε συνέντευξή του λίγο πριν την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στη Γεωργία, ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε εκ νέου την Ουάσινγκτον ότι βοήθησε την Τιφλίδα να "κτίσει την πολεμική του μηχανή" και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη χώρα.

"Για εμάς, το σημερινό καθεστώς στη Γεωργία έχει καταρρεύσει. Ο πρόεδρος Σαακασβίλι δεν υπάρχει. Είναι ένα πολιτικό πτώμα", είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Μόσχα, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι έτοιμη για συνομιλίες με την διεθνή κοινότητα για όλα τα θέματα, "περιλαμβανομένης της επίλυσης της κρίσης στην περιοχή" του Καυκάσου. Ωστόσο, τόνισε, "θα θέλαμε η διεθνής κοινότητα να θυμάται ποιος άρχισε την επίθεση και ποιος είναι υπεύθυνος για τους θανάτους των ανθρώπων".

Οι σκληρές δηλώσεις του ενοίκου του Κρεμλίνου έγιναν λίγο πριν την άφιξη του ισχυρού αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Γεωργία, σε μια ακόμη ένδειξη της σθεναρής στήριξης της Ουάσινγκτον στην πρώην σοβιετική δημοκρατία που επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Ντικ Τσέϊνι είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Τμπιλίσι μετά τον πόλεμο των πέντε ημερών στη Νότια Οσετία, όταν η Ρωσία επενέβη για να σταματήσει μια "γενοκτονία" όπως εκείνη στο Κοσυφοπέδιο, όπως υποστήριξε.

Η επίσκεψη Τσέϊνι αναμένεται να συνοδευτεί από την ανακοίνωση της παροχής βοήθειας ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας που καταστράφηκαν από τις εχθροπραξίες.

Η βοήθεια θα δοθεί στην διάρκεια αρκετών ετών, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters. Ο εκπρόσωπος του State Department Σον ΜακΚόρμακ είπε ότι οι ΗΠΑ μελετούν το πώς θα δοθεί η βοήθεια.

Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, είχε καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την παροχή βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων προς τη Γεωργία, πρόταση που υιοθέτησε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή